Zdrave biljke koje trebate imati u domu

0
980

Hemikalije koje se nalaze u građevinskom materijalu, namještaju i osvježivačima zraka mogu učiniti zrak u zatvorenom prostoru toksičnim.

Kucne biljke

Određene kućne biljke prerađuju kiseonik i pomažu uklanjanju hemikalija (poput formaldehida i pare u zatvorenom prostoru) koje mogu izazvati određene respiratorne i neurološke probleme pa čak i rak.  Predstavljamo vam biljke koje možda neće izliječiti astmu, ali će vam sigurno pomoći da lakše dišete.

Bambusova-palma

Bambusova palma – odlična je za pročišćavanje zraka od formaldehida. Bambusova palma je jednostavna za održavanje. U toku dana je izložite direktnoj sunčevoj svjetlosti na par sati te redovno zalijevajte.

Bršljan – je dostupan u svim oblicima i bojama te je odličan za uklanjanje formaldehida iz prostorije. Bršljan možete uzgajati u visećim korpama, niskim saksijama ili oblikovati u ukrasni grm. Potreban mu je vlažan zrak, tako da ga morate redovno “špricati” vodom, a posebno zimi.

Spatifilium – svako je profesionalac u nekom pSpatifiliumoslu, pa tako i ova biljka u uklanjanju mnogih toksina koji se ispuštaju prilikom pranja veša, uključujući aceton, benzin, alkohol i amonijak. Potrebno joj je povremeno oprati lišće.

Damska palma –  ova biljka čisti zrak od hemikalija poput amonijaka te je veoma otporna na insekte. Jednostavna je za održavanje.

Kaučukovo drvo – je najbolji borac u borbi protiv formaldehida, a odlično podnosi niske temperature i slabu osvijetljenost. Sve što je potrebno je da ga dobro i redovno zalijevate.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR