Vrijeme je za pospremanje zimske garderobe

0
541

Organizovano pakovanje, ne samo da će vam donijeti više mjesta u ormaru, nego će i sačuvati odjeću za narednu godinu. Ljetne stvari, prije nego što ih okačite, dobro provjetrite.

Vrijeme haljinica, šorceva i majičica dolazi. Naravno, haljinice toplijih materijala i dužih rukava uvijek možete iskoristiti i tokom proljetnih i ljetnih kišnih dana. Odlično idu uz helanke ili farmerice uskog kroja. Uz gležnjače ili čizme dubokog modela.

Prije nego što započnete s pospremanjem zimske garderobe, sve dobro operite. Uz sljedeće korake pakovanje će biti brže i efikasnije. Zatim sortirajte odjeću i dobro je zaštitite od insekata. Garderobu koju niste obukli duže od dvije godine najbolje bi bilo da nekome poklonite, bacite ili makar iznesete iz kuće, jer takva odjeća je pravi mamac za insekte.

Pospremanje odjeće

 Evo nekoliko savjeta kako da brzo sredite garderober

1) VAKUM KESE ZA UŠTEDU PROSTORA

Vakum kese za odlaganje odjeće su odlično rješenje za ormare standardnih veličina. Izrađene su od izdržljivog materijala, pa osim što će uštedjeti prostor, sačuvat će odjevne predmete od moljaca i vlage.

Ove kese možete da držite i na vrhu garderobera ili ispod kreveta, jer su zaštićene od prašine. Sistem pakovanja odjeće u vakuumske kese je lak, za to vam je potreban samo usisivač.

2) PLASTIČNE KUTIJE ZA ODLAGANJE 

Kutije, plastične ili kartonske su također veoma praktične. Najbolje bi bilo da koristite kutije od providne plastike da biste dobro vidjeli šta je u njima. Također, ovakve kutije su odlične za odlaganje obuće. Obuću, prije nego što smjestite u kutije dobro očistite i namažite zaštitnim kremama. Zatim popunite unutrašnjost da ne bi cipela izgubila oblik.

3) ZAŠTITA OD MOLJACA

Prije nego što odjeću stavite u ormar, on mora da se očisti usisivačem.
Moljci obožavaju vlagu, pa ako je ormar u blizini kupatila ili prozora važno je da ga redovno provjetravate. Lavanda je također veoma značajan dodatak vašoj ljetnoj odjeći.

Vrećicu protiv moljaca možete da napravite sami. U platnenu vreću sipajte ruzmarina, lavandu, eukaliptusa, majčinu dušicu i stavite kod odjeće.

4) BEZ NEPRIJATNIH MIRISA

Mirisi drže moljce daleko od odjeće, ali je štite na još jedan način. Dok čeka na svoju upotrebu, odjeća može da poprimi razne mirise. Kako ne biste doživjeli neprijatna iznenađenja prilikom njenog raspakivanja, nabavite mirisne jastučiće, vrećice ili mirisne sapune.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR