Vrijeme je za detoksikaciju organizma

0
199

S vremena na vrijeme, svima je potrebna detoksikacija organizma. No, proljeće je pravi trenutak za čišćenje organizma.

Procesom detoksikacije tijelo se oslobađa štetnih materija, smanjuje se žudnja za nezdravim namirnicama i potiče rad sistema za varenje.

Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju vjerovatno vašem organizmu treba čišćenje. Detoksikacija organizma pomaže našem tijelu da vrati prirodnu ravnotežu. Mnogi ljudi svjedoče o tome da im je čišćenje pomoglo da vrate energiju, koncentraciju i pozitivni stav.

Nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje svježe povrće i voće, proljeće je vrijeme da očistite organizam i napunite ga vitaminima i mineralima.

Detoksikacija organizma

Evo nekoliko namirnica koje vam mogu itekako pomoći u procesu detoksikacije.

Cvekla – ima moćno protuupalno djelovanje, a betalain koji cvekli daje tamnu boju, snižava nivo slobodnih radikala u tijelu i pomaže u procesu regeneracije ćelija jetre.

Brokula – ima odlična antioksidativna svojstva. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje brokula može smanjiti rizik od raznih vrsta raka.

Zeleni čaj – također odličan izvor antioksidanasa. Sadrži kofein, zahvaljujući kojem pruža potrebnu energiju, a uz to ima svojstvo diuretika, pa smanjuje nadutost i potiče izlučivanje viška vode iz tijela.

Crveni i bijeli luk – sadrže flavonoide koji stimulišu rad jetre, a imaju i odlična antibakterijska svojstva i jačaju imunitet. Iakao nisu primamljivog ukusa i mirisa, svakako ih treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Zeleno lisnato povrće – budući da pomaže tijelu da se oslobodi toksina, kad god ste u mogućnosti, zeleno povrće jedite sirovo. Ukoliko ga ipak kuhate, činite to na pari, kako bi se sačuvalo što više hranjivih materija.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR