Vijetnam, zemlja u koju ćete se zaljubiti

0
299

Vijetnam, država smještena na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaliva, sve je popularnija turistička destnacija među svjetskim putnicima.

Osim prirodnih ljepota, turiste privlače i niske cijene. U prilog ovoj državi ide i podatak da je po ocjeni Trip Advisor-a Vjetnam 2012. godine proglašen za najjeftiniju državu svijeta. A kada niste opterećeni budžetom, poželjećete da vidite sve!

Vijetnam - panorama

Hanoj, metropola Vijetnama, moderan je grad sa pregršt zabave, brojnim kino-salama, pozorištima, klubovima, restoranima te velikim izborom shopping centara. Spoj je burne i bogate prošlosti i moderne sadašnjosti.

Hanoi

Stari dio grada bogat je građevinama iz kolonijalnog doba, a  kompletan grad ima preko 600 hramova i pagoda. Glavne atrakcije su mauzolej cara Ho Chi Minha i zatvor Hoa Lo. Hanoj krase i mnoge druge prirodne ljepote kao što su jezera, parkovi i šumice.

Pagoda - Vijetnam

Oduševit će vas i ulična hrana koja se priprema gotovo na svakom koraku. Peku se ribe, pripremaju školjke i rakovi, hobotnice i lignje. I ne čudi što je vijetnamska kuhinja jedna od najmaštovitijih na svijetu.

Vijetnamska kuhinja

Krstarenje smragdnozelenom vodom i lokalnim ostrvima crvene rijeke Red te uživanje u predivnom krajoliku prepunom pećina stalagmita i stalaktita u zalivu Ha Long ostat će vam u nezaboravnom sjećanju. Možete vidjeti plutajuću tržnicu, piti rakiju od zmije, prespavati u  home stay-u, gdje vam kuhaju domćini i imati priliku da u jednom predvečerju vidite kakav život vode.

Vijetnam

Najzanimljivija je ipak ranojutarnja vožnja brodom po rijekama Vijetnama, koje vam pružaju mogućnost da zaista upijete duh Vijetnama. Nepregledna rižina polja koja se protežu od sjevera do juga čine Vijetnam drugim svjetskim izvoznikom riže,  plantaže kafe na sjeveru Vijetnam svrstavaju odmah iza Brazila po izvozu kafe.

Plantaže Vijetnama

Posebna atrakcija Vijetnama su Cu Chi historijski tuneli koji se sastoje od 250 km tunela ispod zemlje, a iskopani su golim rukama u periodu od 1940. do 1960. godine. Tuneli se izvana uopšte ne mogu vidjeti jer se prolazi nalaze ispod zemlje a otvori su tako maleni da se samo sićušni dio stnovništva može spustiti niz njih.

Unutrašnjost Cu Chi tunelaJedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Vijetnama, a ujedno i jedno od najvećih prirodnih čuda na svijetu, jeste veličanstveni zaliv koji pripada gradu Ha Longu. Tu je i čuvena Vijetnamska “Luda kuća”, neobični hotel koji je dala sagraditi kćerka bivšeg vijetnamskog predsjednika. U ovom hotelu moguće se smjestiti u sobi pećini ili u sobi prepunih divovskih paukovih mreža. Interesantno!

Vijetnam - plaže

Zanimljive činjenice o Vijetnamu:

 • Vijetnam je najveći izvoznik indijskih oraščića u svijetu te drugi najveći izvoznik riže.
 • U školama se umjesto zvona koriste tradicionalni gongovi.
 • Ulicama Vijetnama dnevno vozi oko 10 miliona motora.
 • Svaka obitelj posjeduje dva ili više motora koji su često sparkirani u njihovom dnevnom boravku.
 • Ruou Ran (zmijsko vino) vijetnamski je specijalitet. U rižinom vinu nalazi se smotana zmija, a upravo ovo vino navodno može izliječiti bilo koju bolest.
 • Najčešće prezime u Vijetnamu je Nguyen.
 • Kada Vijetnamci piju čaj, vodu ili bilo koje drugo piće ne isprazne čašu ili šoljicu do kraja, već ostave 5 do 10% na dnu.
 • Izuzetno je poznata i ukusna vijetnamska ledena kafa poznata pod nazivom  “Ca phe da” ili “cafe da”
 • Nakon ručka Vijetnamci uzimaju predah tako da je najmirnije stanje na cesti od 12 do 13 sati.
 • Niko ne poštuje pješačke prijelaze tamo gdje ih i ima. Potrebno je biti malo kreativniji i spretniji kod prelaženja ceste.
 • Vijetnamski jezik ima šest različitih tonova. Promjena tona mijenja značenje riječi.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR