Uticaj grijanja na naše zdravlje

0
258

Svi smo sretni i zadovoljni kada iz toplog doma posmatramo padanje kiše ili snježne pahulje. Još je ljepši osjećaj doći sa posla, iz škole, sa kafe i ući u topao dom. Međutim, moramo biti svjesni da je njega kože u ovim hladnim danima jako bitna i drugačija i to baš zbog  zbog radijatora čijoj se toplini veselimo kada dođemo kući s hladne ulice.

Da, svi imamo naviku grijati ruke na radijatorima. Ali, koliko je zapravo to dobra navika? Zbog čega su nam usne ispucale, iako redovno koristimo labelo i u stanu i kada izlazimo vani u hladnim danima? Da li zaista grijanje utiče na naš ten?

U nastavku pročitajte odgovore na ova i druga pitanja na promjene koje često osjetimo tokom hladnijeg perioda a nismo ni pomislii da se javljaju baš pod uticajem grijanja u našem domu.

uticaj-grijanja-na-zdravlje

Ispucane usne

Budući da se zrak u prostoriji suši, a usne nemaju svoje žlijezde, pod uticajem grijanja zimi će vam usne biti češće ispucane. Zbog toga nije preporučljivo da poližete usne kada osjetite da su suhe jer će još lakše ispucati. Kada se jednom gornji sloj kože ošteti, svi proizvodi za njegu još teže prodiru i štite usne.

Najgore što možete učiniti s oštećenom kožom na usnicama jest čupkati je po malo i riskirati sitne ranice. Radije kupite neki nježniji piling i odstranite višak.
Drugi način je da nakon tuširanja, dok su usne još mokre, lagano istrljate kožu peškirom i tako ćete također odstraniti višak stanica.

Grijanje ruku na radijatorima

A ko još ovo ne radi. Koliko god se čini primamljivim zagrijati ruke na toplom radijatoru, to nikako nije dobro za kožu. Zbog topline se događa povećan protok krvi žilicama, ali one zbog toga mogu i puknuti pa ćete imati neugodne otekline.

Koža na rukama općenito je tanja nego na ostatku tijela, a opet najizloženija. Grijanjem ruku na radijatorima koža će se lakše isušiti. Tražite proizvode za ruke koji sadrže glicerin, jer će koža biti meka i njegovana.

Lošiji ten

Suh zrak loše se odražava i na kožu lica. Dermatologinja Emma Wedgeworth iz Europskog dermatološkog centra u Londonu kaže kako više temperature u zraku i više isušuju kožu: Istraživanja su posljednjih godina pokazala da što je manje vlage u zraku, koža je više isušena jer gubi vodu.

Stoga smatra da zimi treba posebno paziti na njegu kože, te prvenstveno koristiti kreme koje će kožu vlažiti. Sve drugo, poput sastojaka protiv bora i starenja, treba biti manje važno.

Svrbež očiju

Ovaj se problem posebno javlja kod onih koji nose leće, opet zbog manjka vlage u zraku.  Direktor Optical Expressa i oftalmolog Steve Schallhorn, svojim pacijentima preporučuje da dodatno vlaže oči kapima, što će spriječiti osjećaj svraba i peckanja.

Beživotna kosa

Iako ste možda znali da je grijanje loše za usne i kožu, možda će vas iznenaditi da se to odnosi i na kosu koja upija ili izbacuje višak vlažnosti ovisno u kakvoj se atmosferi nalazi.  Zato je grijanje zimi za kosu kao da je usred pustinje.

Stoga stručnjaci za kosu poput Iaina Sallisa preporučuju da u zimsko vrijeme koristite preparate s uljima. Kako je Sallis objasnio za Daily Mail, ulje će zaštititi vlasi i folikule, tako da ne otpuštaju vlagu.

Lomljivi nokti

Zbog grijanja i nedostatka vlage moguće je da se kožica oko noktiju više suši i trga, a to na kraju može prouzročiti infekcije. Alex Dmitruk, stručnjak za njegu noktiju u poznatom Mayfairu, kaže kako je i za suhu kožicu oko noktiju najbolje koristiti ulje, ali bademovo.

Umasirajte bademovo ulje kako biste spriječili ovaj problem, a toplina može utjecati i na pojačanu lomljivost noktiju, što možete riješiti s lakovima za tu namjenu.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR