Sigurnost djece na internetu

0
493

Kada govorimo o sigurnosti na internetu odmah na početku treba istaći dvije jako bitne činjenice koje ne treba “smetnuti” s uma: internet je nužnost i na internetu je puno više dobrog od lošeg. Roditelj koji zanemari makar i jednu od ove dvije činjenice u startu je napravio grešku koja se vremenom može “obiti” o glavu.

Mediji su po prirodi posla gladni senzacija, pa se o internetu puno više priča u kontekstu pedofilije, ovisnoti, prevara i drugih pošasti, nego kao o neprocjenjivom blagu koje se besplatno nudi svakom.

Nikako ne smijemo zanemariti rizike, ali na nama je kako ćemo iskoristiti mogućnosti koje nam se nude. Nekome će most poslužiti da pređe na drugu obalu, a nekome da skoči u nabujalu rijeku. Stvar izbora.

Sigurnost djece na internetu

Kako je “ušao” u skoro svaki dom, internet je izazvao pravu revoluciju, kako u tehničkom tako i u socijalnom pogledu. Odnos roditelja i djece u tom kontekstu sada je poprimio nove dimenzije jer su se roditelji našli na području u kojem se djeca puno bolje snalaze od njih, u prosjeku puno više znaju i naravno, mnogo brže uče i usvajaju tehnologiju. I ne samo to, roditelj sada ne može reći “ja sam to davno prošao” i vrlo teško će se staviti u poziciju djeteta.

Na drugoj strani, dijete se našlo u svijetu bez cenzure i granica. Niko tu nikome ne može ništa zabraniti. Moguće je neke stvari privremeno ukoliniti s neke lokacije, ali niko ne može spriječiti da se zabranjeni sadržaj ne pojavi na deset novih ili da se nekontrolisano razmjenjuje.

Nekad je televizor u kući mogao predstavljati veliki problem, ali ga je bilo vrlo lahko kontrolisati u svakom pogledu. S internetom je stvar potpuno drugačija: sadržaj može kreirati svako, a za proizvodnju i distribuciju u svaki kutak planete ne trebaju mu nikakva finansijska niti bilo kakva druga sredstva.

S aspekta djece i omladine, jedan problem posebno dolazi do izražaja, a to je osjećaj lažne anoimnosti na internetu. Taj osjećaj je uzrok mnogih problema. Jako je vaažno objasniti djeci ali i starijima da apsolutna anoimnost ne postoji, čak ni na internetu. Postoje različiti metodi sakrivanja, koji se vremenom sve lakše otkrivaju.

Djeca-iternet

Osjećaj anoimnosti potakao je maniju lažnog predstavljanja. Djeci treba jasno dati do znanja da nikad ne znamo ko je sa druge strane i da na susret s “internet-poznanicima” ni u snu ne pomisle. Nažalost, ni stariji ovoga nisu svjesni. Jedan od primjera je i slučaj koji se desio u Londonu, gdje je žena pred trogodišnjim sinom silovana od strane kojeg je upoznala preko interneta. Mlade djevojke su česte žrtve ovih napada koji nerijetko završe ubistvom.

Kako djeca mogu biti žrtve, također mogu biti i počinioci nedjela, što nikako ne treba zanemariti. Dijete, opet zbog osjećaja anoimnosti, može objaviti lažnu informaciju o prijatelju ili nastavniku, izvršiti prijetnju ili napad na osjetljivu osobu ili instituciju i slično, a sve to može dovesti do krivične odgovornosti roditelja, do pretresanja kuće od strane policijskih organa i oduzimanja računarske opreme i mobitela. Naravno, reakcija zavisi od vrste ne(djela) i okolnosti, ali može doći do silnih komplikacija.

Internetom vrebaju pedofili i seksualni prijestupnici, nasilnici, lopovi, ideolozi. Razne sekte i kultovi koriste se internetom za vrbovanje novih članova, neke od njih uspješno su realizovale kolektivna samoubistva, a jedan, nasreću, neuspješan slučaj registrovan je kod naših susjeda.

Pored uznemiravanja, vrijeđanja, slanja prijetnji, pristupa neprimjerenim sadržajima, nezakonitih i nemoralnih aktivnosti, kao i aktivnosti koje nisu primjerene uzrastu i odavanje privatnih informacija, ne treba zaboraviti na ovisnosti.

Ovisnost o internetu odnosno o nekim njegovim aspektima, poput chata i igara, može dovesti do ozbiljnih problema u porodici, školi, društvu.

Da bi se obuhvatili problemi s kojim se naša djeca i mi možemo susresti na internetu potrebno je mnogo više prostora i vremena nego što to pruža jedan medijski članak. No, uvijek postoje savjeti za roditelje koje mogu primjeniti kako bi u njihovoj porodici internet dobio status one dobre strane.

Sigurnost djec na internetu

Ne zabranjujte djeci korištenje interneta

Internet je dostupan svuda oko nas, zabranite li ga u kući, natjerat ćete dijete da ga potraži na drugom mjestu. A internet je potreban i za učenje i za zabavu.

Ograničite vrijeme koje dijete provodi za raačunarom

Ne dozvolite da se razonoda pretvori u ovisnost, dogovorite se sa djetetom oko vremena koje provodi za računarom i budite ustrajni u provedbi dogovora.

Obrazujte se

Upoznajte osnovne principe rada i servise na internetu, neka vam i vaša djeca pomognu u tome.

Objasnite djetetu važnost privatnosti i ličnih podataka

Budite jasni i precizni: nema davanja nikakvih ličnih podataka putem interneta niti bilo kakvih detalja iz porodičnog doma, spriječite zloupotrebu dječije naivnosti.

Razvijajte kritički odnos djeteta prema uzvorima informacija

Djeca su sklona ukazati povjerenje bilo kome i vjeruju svemu što čuju. Internet je pun dezinformacija.

Držite računar na vidnom mjestu

Dječija soba nije najbolje mjesto za računar, pogotovo ako niste poduzeli tehničke korake ka zaštiti djec prilikom korištenja interneta.

Učestvujte sa djetetom u radu na računaru

Družite se, surfajte, otkrivajte zajeno nove sadržaje na internetu. Obavezno dio ograničenog vremena za rad nna računaru proveite zajedno sa djetetom.

Zabranite djetetu susret s “internet-poznanicima”

Učinite sve što je u vašoj moći da spriječite dijete da se sastane s nekim koga je “upoznalo” putem interneta.

Zabranite djetetu da prima poklone od “internet-poznanika”

Poklon je često prisutan i uspješan način da se kriminalac približi žrtvi. Zabranite djetetu primanje bilo kakvih poklona od nepoznatih.

Prijavite eventualnu zloupotrebu interneta

Primjetite li neku zloupotrebu interneta, obavezno o tome obaavjestite policiju ili nadležnu agenciju. Učinite to radi svoje i tuđe djece.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR