Sve ljepote dalekog Novog Zelanda

0
774

Na nešto više od 2200 kilometara jugoistočno od Australije u Južnom Pacifiku nalazi se Novi Zeland koji se sastoji od dva glavna ostrva Sjevernog i Južnog i brojnih manjih. Maori,  njegovi prvi stanovnici nazivaju ga “zemlja velikih bijelih oblaka”. Zauzima površinu od oko 268.000 km, na kojoj živi preko 3 miliona stanovnika.

Ovo je zemlja lijepe razuđene obale, brojnih termalnih izvora i gejzira, vulkanskih snježnih vrhova, kao i ostataka jedne drugačije kulture, Maori kulture. Starosjedioci Novog zelenda, Maori su veoma gostoljubiv i prijatan narod.

Novi Zeland

Novi Zeland je tokom cijele svoje historije doživljavao prirodne katastrofe. Spomenut ćemo snažnu erupciju do koje je došlo 1866. godine u jednom od sela Novog Zelanda. Tada su ogromne količine lave i pepela potpuno uništile nekoliko sela u čuvenoj oblasti Rotorua. Kažu da je to bila posljednja i najveća od nekoliko prirodnih katastrofa u ovoj oblasti za posljednjih 20 000 godina. Stradalo je oko 120 ljudi.

Erupcija je trajala više od 4 sata, a za to vrijeme su kamenje, pepeo i usijana lava zatrpavali sela. Hroničari su zabilježili da su se vatra i strašni zvuci erupcije vidjeli i čuli na daljinu i do 230 kilometara. Danas se na iskopinama nekadašnjeg sela Tevaiora nalazi muzej sa svim stvarima i ostacima kuća koje su iskopane ispod lave.

Novi Zeland ima mnogo toga čime se može ponositi, pa i brojem najkvalitetnijih vrsta ovaca. Danas ih u zemlji ima oko 45 miliona. U Agrodomu se na vrlo interesantan način prikazuju turistima vrste ovaca i njihove karakteristike. Među njima je 19 najpoznatijih, a najbolja i najprepoznatljivija je Merino ovca.

Merino ovca - Novi Zeland

Danas na Novom Zelandu, Maori starosjedioci ove države ne žive više svojim tadicionalnim načinom života kao nekada. U jednom momentu se pojavila opasnost da kompletna kulturna baština padne u zaborav. Izgradnja umjetničkog i zanatskog instituta 1963. godine je spriječila da se to desi. Svi članovi ovog Maori centra uspješno obnavljaju sve ono što ih je nekada karakterisalo.

Maori su na tlo Novog Zelenda stigli prije oko 1200 godina i tu razvili svoje društvo. Osnovna jedinica je porodica, kao i potpleme koji su određivali brakove, gdje će ljudi živjeti, kada i zašto će se boriti protiv drugih plemena. Svoje pretke su veoma poštovali, a kroz bogove su predstavljali prirodne elemente zemlju, nebo, vjetar, vodu i dr. Hijerarhija u Maori društvo je bila prilično izražena. U umjetnosti su dostigli visoku umjetničku finoću.

Maori-Novi Zeland

Rotouru na Novom Zelandu zovu remek djelom prirode. Rotorua kao veoma poznato banjsko lječilište ima veoma raskošno uređene objekte i izdanja ili novosagrađena ili od historijskog značaja. Na ovom području postoji oko 500 izvora, pa nije ni čudo što cijela oblast pruža jedan spektakularan prizor koji je zadivio i prve Maore i sve druge putnike koji su kasnije dolazili iz cijelog svijeta. Pored mnogobrojnih prirodnih ljepota kojima je bogat Novi Zeland, tu su i pećine, od kojih je najpoznatija “Pećina svitaca”.

Rotorua - Novi Zeland

Najpoznatiji proizvođači kivija na svijetu su upravo stanovnici Novog Zelanda. Kivi, voće ranije poznato kao kineski ogrozd donijeto je na Novi zeland iz Kine 1906. godine. Od tada je ova zemlja postala najveći uzgajatelj ovog veoma bogatog izvora vitamina C.

Zapadne obale oba ostrva zapljuskuju vode Tasmanijskog mora, a istočne Tihog okeana. U toku historije južni Pacifik je bio posljednje mjesto do koga su doplovili Evropljani. Prvi koji je stigao do obale Novog Zelanda je bio holanđanin, 13. decembra 1642. godine. Ploveći sa zapada ugledao je, kako je sam opisao “zemlju uzdignutu visoko”. To je bio njegov prvi i posljednji kontakt sa novom zemljom i naarodima koji su živjeli u njoj.

Novi Zeland

Za Okland bi rekli da je kraj svijeta. To je najveći grad Novog Zelanda, koji danas ima preko 1,5 miliona stanovnika. Oduvijek je postojao rivalitet između glavnog grada Novog Zelanda i Oklanda. Danas se kaže da je Velington provincijski grad, dok se Okland razvio u lijepu, modernu i otmjenu metropolu. Ipak za razvoj cijele zemlje teba ići dalje u prošlost. Iako je ova zemlja danas ne predtsavlja giganta u svjetskom razvoju, u njoj se veoma lijepo živi. Sve je dobro organizovano, svi su zadovoljni.

Novi Zeland

Novi Zeland je aneksirala Velika Britanija 1840. godine kada je postao krunska kolonija. Nezavisnost je stekao tek 1947. godine. Zbog svog položaja zemlja je dugo bila u izolaciji. U 20. vijeku konačno počinje da se uključuje u međunarodne poslove. također, učestvuje u oba svjetska rata. Stanovnici Okladna su veoma ponosni na njegov položaj na moru, sa dvije velike luke, divnim plažama i lijepom prirodom. Ali, oni vole i sam centar, moderan i potpuno nalik na sve ostale svjetske gradove.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR