Sve dobrobiti plivanja u dječijem dobu

0
617

Tokom treće ili četvrte godine većina djece prevazilazi strah od vode, te su spremni za prve časove plivanja. Najbolje je da prvi učitelji plivanja u dječijem dobu budu roditelji, pa je jako važno da i sami roditelji budu sigurni i opušteni.

Dijete ne treba učiti samo da propliva, nego i pravilnu tehniku plivanja, jer dijete kasnije može imati probleme zbog nepravilne tehnike. Ako smatrate da niste dovoljno vješti u tehnikama plivanja, onda je najbolje rješenje da ovaj dio prepustite profesionalcima.

U periodu od tri-četiri godine djeca najbrže i najlakše uče jer imaju solidnu pažnju a skoro potpuno su oslobođeni straha.

Obuka plivanja podrazumjeva različite vježbe u mjestu i kretanju, kao i različite igre pomoću kojih djeca uče. Da bi se usvojio i automatizirao ispravan plivački pokret, potrebno je uraditi više od 5.000 ponavljanja. Tako da, što dijete ranije počne učiti, ranije će naučiti plivati.

Igre su neizostavni dio obuke jer dovode do neprimjetnog oslobađanja straha od vode i razbijaju monotoniju. U periodu od tri-četiri godine djeca najbrže i najlakše uče jer imaju solidnu pažnju a skoro potpuno su oslobođeni straha.

Plivanje u dječijem dobu

Plivanje je odlična gimnastika zato što se izvodi u horizontalnom položaju, gdje je kičmeni stub rasterećen, pa se posebno djeluje na pojedine grupe mišića leđa, grudi i ramenog pojasa.

Plivanje se povoljno odražava na rast i razvoj cjelokupnog mladog organizma. Tokom plivanja podjednako se angažiraju svi važni organi. Sva muskulatura gornjih i donjih ekstremiteta i trupa razvija sve ravnomjerno i sistematično.

Plivanje je odlična gimnastika zato što se izvodi u horizontalnom položaju, gdje je kičmeni stub rasterećen, pa se posebno djeluje na pojedine grupe mišića leđa, grudi i ramenog pojasa.

Na ovaj način sprečava se deformacija kičmenog stuba, razvija se grudni koš i povećava vitalnost pluća, zatim se pojačava i cirkulacija krvi, što vremenom dovodi do povećanja snage srčanog mišića i do trajnog poboljšanja njegove funkcionalne mogućnosti.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR