Stvari koje nije poželjno kupovati u second hand radnjama

0
1516

Posljednjih godina kupovina korištene robe, dakle kupovina u second hand radnjama se sve više uvlači i u naše društvo što ne čudi s obzirom na recesiju.

Kupovina rabljene robe u mnogim je zemljama gotovo dio kulture i sasvim normalna stvar. Organiziraju se veliki, gradski buvljaci, manji privatni, a radnje s rabljenom robom nalaze se na svakom koraku.

Ovaj trend se sve više uvlači i u naše gradove, tako da u većem gradu skoro da nema ulice s barem jednom second hand radnjom, a u pojedinim dijelovima grada pronaći ćete i desetak takvih radnji u kojima uvijek možete vidjeti kupce.

Kupovina u second hand radnjama

Ponekad je dobro za manji iznos kupiti jednako dobru i korisnu stvar. No, ne znači da smo uvijek u pravu i da nam se kupovina u second hand radnji isplatila. Bez obzira na to što je kupovina rabljene robe povoljnija od plaćanja novih odjevnih komada, prije kupovine trebalo bi da razmislite koje stvari je ipak bolje kupiti nove.

Donosimo vam listu stvari koju i nije poželjno kupovati u second hand radnjama, kako zbog zdravlja, sigurnosti ili iz nekih drugih razloga.

# Sjedalice za automobile – iako spadaju u pretjerano skupe ‘must have’ predmete, ni auto sjedalice ne biste trebali kupovati polovne, a razlog je svakako sigurnost vašeg djeteta. Imajte na umu da iako koštaju mnogo, sjedalice su predmet koji ćete koristiti više godina.

# Kozmetički proizvodi – da kozmetiku kupujete novu, to je nešto što nalaže zdrav razum. Ne samo da biste se mogli zaraziti prenosivim kožnim bolestima, već je lako moguće da je toj kozmetici istekao rok trajanja i da vjerojatno više nije dobra za vašu kožu. Ako želite nešto jeftinije, pokušajte sami napraviti vlastitu kozmetiku

# Kupaći kostimi i donje rublje – obje vrste odjevnih predmeta trebale bi se kupovati nove. Unatoč pranju nije pretjerano higijenski jer nikad ne znate kolike se bakterije, tjelesne tekućine i slične izlučevine mogu zadržati, a da vi ni ne znate.

# Kolijevke i dječji kreveti – u periodu između 2007. i 2011. povučeno je skoro 10 miliona ovakvih proizvoda samo s američkog tržišta jer nisu ispunjavali sve sigurnosne propise. Stoga, nemojte riskirati sigurnost djeteta i kupite novo i provjereno.

# Madraci, kauči i slični komadi namještaja – bez obzira da li ćete otići u “specijalizirane” radnje sa polovnom robom, rizik s kupovinom madraca, kauča i sličnih komada namještaja je u – stjenicama. I nisu samo stjenice u pitanju, koje usput rečeno nije ni lako ni jeftino eliminirati, tu su i buhe, dlake, prhut i razne druge nevidljive stvari.

# Gume za automobile – veliki broj ljudi kupuje rabljene gume. Nažalost, tako se dovode u opasnost jer svaka guma ima rok trajanja pa je i sigurnost na cesti smanjena. Ako ste se baš napikirali na stare, rabljene gume, iskoristite ih za cvijeće, podloge ili nešto treće.

# Kacige – ista stvar vrijedi i za kacige, primjerice one biciklističke. Možda na prvi pogled može djelovati da je dobrom stanju, no pri prethodnom je korištenju moglo doći do oštećenja koje nije vidljivo, ali je ozbiljno.

Želimo čuti vaše mišljenje. Prakticirate li kupovinu u second hand radnjama? Da li izbjegavate kupovati navedene stvari? Šta najčešće kupujete? Podijelite sa nama i ostalim čitateljkama vaša iskustva.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR