Šta pojačava a šta ublažava neprijatan miris znoja?

0
639

Nezaobilazan pratilac visokih temperatura je pojačano znojenje. Za neprijatan miris znoja su odgovorne dvije različite vrste žlijezda: ekrine i apokrine.

Ekrine znojne žlijezde nalaze se po cijelom tijelu i izlučuju znoj koji rashlađuje, dok su apokrine krive za neprijatan miris znoja. Apokrine žlijezde nalaze se u predjelu pazuha, prepona i na glavi. Proizvode znoj koji sadrži bjelančevine i ugljene hidrate.

Posljedica bakterijske razgradnje ovih materija jeste smrad. Apokrine žlijezde u korijenu kose izlučuju znoj koji privlači bakterije i nestaje neprijatan miris. Što je kosa gušća to je i više mjesta na koje se bakterije lijepe. To znači da će i neugodni mirisi biti jače izraženi.

Neprijatan miris znoja

Znoj od stresa ima najneprijatniji miris

Miris znoja zavisi od aktivnosti, bilo da je riječ o znojenju nakon vježbanja ili zbog stresa. Znoj od stresa ima najneprijatniji miris zato što ga proizvode samo apokrine žlijezde koje se nalaze na vlasištu, pazuhu i na preponama.

U tim dijelovima ima mnogo dlaka na kojima se sakupljaju bakterije koje razgrađuju znoj na koži i uzrokuju neprijatan miris.

Bijeli luk, brokule i crveni luk pojačavaju miris znoja

Istina je da znoj nastao kao posljedica stresa ima najneprijatniji miris ali ga mogu pojačati i razne namirnice. Intezitet znoja je jači ako se jedu bijeli luk, crveni luk i kari.

Slično djeluju i kupusnjače kao što su brokule, prokelj i kupus koji obiluju sumporom koji se povezuje s mirisom pokvarenih jaja.

Antiperspiranti blokiraju znoj, a dezodoransi ga maskiraju

U borbi sa znojem najbolje djeluju antiperspiranti u obliku stika. Oni sprečavaju znojne žlijezde da izluče znoj. Za razliku od njih dezodoransi maskiraju prirodni smrad čak i ako ste se već oznojili.

Antibakterijski sapuni i kupke dobri su za uklanjanje neugodnih mirisa, ali ne treba pretjerivati. često pranje takvim sredstvima isušuje pa se koža brani prirodnim podmazivanjem, odnosno pojačanim lučenjem znoja.

Upravo se zbog toga preporučuje izbjegavanje preparata za njegu na bazi alkohola.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR