Simptomi srčanog udara koje ne smijete zanemariti

0
327

Simptomi srčanog udara kod ženske populacije bitno se razlikuju od simptoma srčanog udara kod muškaraca. I naoko bezazleni simptomi vas upozoravaju da imate srčani udar. 

Prema procjenama svake godine samo u Sjedinjenim Američkim Državama 38 000 žena mlađih od 50 godina ima srčani udar. Prepoznajte simptome koje ne smijete zanemariti.

srčani udar

Kratak dah sa ubrzanim radom srca

U ovakvim situacijama teško je razlikovati radi li se o napadu panike ili srčanom udaru jer su simptomi gotovo identični. Međutim, napadi panike mogu biti izazvani stresnim događajem, a ostali znakovi su drhtanje, intenzivan strah i osjećaj propadanja.

Napad panike obično dođe iznenada i prođe u roku od 5 minuta, dok simptomi srčanog udara imaju tendenciju da počnu polako i nastave polako. U tom slučaju smjesta trebate potražiti liječničku pomoć.

Trnci u rukama i nogama

Iako trnci u nogama ili rukama mogu značiti da ste istegnuli živac, posjetite liječnika kako bi se isključila mogućnost srčanog udara. Naime, jedan od simptoma su i trnci u ekstremitetima.

Vrtoglavica i slabost

Osjećaj da ćete se onesvjestiti bez očitog razloga može značiti da srce ne prima dovoljno krvi. Osobito pripazite ukoliko je akvo stanje popraćeno kratkim dahom i hladnim znojem.

Bol u čeljusti

Ukoliko je riječ o srčanom udaru, moguće je da osjetite bol u čeljusti jer se živci nalaze blizu onih koji dolaze iz srca. Ako je bol konstantna, vjerovatno imate problem sa zubima. Međutim, ako se bol ponovo pojavi i to u jačem obliku, znači da imate problema sa srcem.

Mučnina i povraćanje

Ukoliko su mučnine popraćene otežanim disanjem, hladnim znojem ili osjećam boli u prsima ili leđima znak je da se obavezno javite doktoru.

Pritisak ili peckanje u prsima i leđima

Žene često opisuju srčani udar kao osjećaj pritiska i težine u prsima, poremećaja u krvnom pritisku ili izmoždenosti. Bol ne mora biti teška ili iznenadna te se može pojaviti i nestati u nekoliko sedmica.

Često se pogrešno prepotavlja kako je riječ o probavnim smetnjama ili smetnjama sa žgaravicom. Ako se nelagoda ne pojavi ubrzo nakon obroka, imate li probavne smetnje a koje niste imali ranije te osjećaj mučnine, što prije posjetite liječnika.

Brzo se umarate

ne možete dugo hodati ili morate odmoriti dok obavljate svoje uobičajene dnevne aktivnosti, to bi mogao biti znak da srce ne prima dovoljno brzo krv, što je još jedan od simptoma srčanog udara.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR