Savjeti za ublažavanje boli tokom depilacije voskom

0
852

Depilacija voskom jedna je od najstarijih i trenutno najpopularnijih metoda uklanjanja dlačica. Vrući, mlaki ili hladni vosak najbolje je sredstvo za trajniju depilaciju.

U Sjevernoj Africi žene se od davnina služe voskom ili šećerom, koje spravljaju same za neposrednu upotrebu kod kuće. U Europi se tradicionalno koristi gušći oblik voska, koji prvo treba zagrijati kako bi postao tekuć, a zatim ga nanijeti na kožu drvenom spatulom. Koriste li se vješto, obje metode daju izvrsne rezultate  – glatku i nježnu kožu bez dlačica tokom tri do četiri sedmice nakon depilacije.

depilacija voskom

Međutim, ova tehnika može da bude poprilično bolna i neugodna, te se kod kuće može pretvoriti u pravu bitku. Da bi se izbjegle neugodne situacije potrebna je zaista uvježbana ruka, kako bi vaša depilacija voskom postala pravo zadovoljstvo bez neželjenih nuspojava.

U nastavku pročitajte  9 jednostavnih trikova koji mogu značajno ublažiti bol prilikom depilacije voskom.

Mala površina kože

Ako depilirate noge, krenite s područjem oko gležnjeva, ako krećete od ruku prvo obradite područje iznad zgloba šake. Manja površina olakšat će vam posao i detaljnije ukloniti dlačice, a bol će biti značajno manja.

Tableta protiv bolova

Oko pola sata prije odlaska na depilaciju popijte tabletu protiv bolova. Ona će značajno da podići prag bola i time vam pomoći da lakše prebrodite depilaciju.

Hladan oblog za kožu

Kockice leda zamotajte u najlon pa stavite u krpu. Krpom trljajte područje koje ćete depilirati dok ne osjetite da vam je koža lagano otupila na podražaje. Led će djelovati poput analgetika jer će vam taj djio utrnuti i tako povećati vaš prag boli.

Piling kože

Prije nego krenete s depilacijom napravite lagani piling kože. Na taj način ćete ukloniti mrtve ćelije kože te omogućiti dlačici da lakše izađe, a time sebi olakšati posao i smanjiti bol tokom depilacije.

Izbjegavajte preduge dlačice

Dlačice na tijelu duže od 6 do 7 milimetara prije depilacije trebalo bi skratiti. Duga dlaka značajno će pojačati bol prilikom depilacije, a postoji opasnost od pucanja folikula zbog čega depilacija neće biti potpuno uspješna.

Recite zbogom žiletima 

Ako želite da tijelo depilirate voskom zaboravite na žilete i ostanite vjerni vosku. Brijanjem dlaka raste oštro zbog čega prva depilacija voskom možda neće biti toliko uspješna. Međutim, pošto ste probili led, dlačice će rasti puno tanje i time vam olakšati sljedeću depilaciju i smanjiti bol.

Koristite obje ruke

Kako bi postupak depilacije bio što uspješniji i manje bolan, koristite obje ruke. Pošto nanesete traku za depilaciju na kožu, jednom rukom zategnite kožu i držite je zategnutom, a drugom rukom povlačite traku s voskom.

Izbjegavajte one dane u mjesecu

Depilaciju ne bi trebalo da radite tokom dva dana prije i nakon mjesečnice. U tom razdoblju prag bola je najniži zbog čega depilacija može biti prava muka.

Nakon depilacije

Kako bi spriječili iritacije na koži, 24 sata poslije depilacije izbjegavajte odlazak na sunce, aromatizirane losione ili one koje sadrže alkohol, usku odjeću.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR