Regulacija krvnog pritiska prirodnim putem

0
333

Među faktorima koji štetno utiču na zdravlje i dovode do povišenog krvnog pritiska, pušenje se ističe kao posebno opasno, pogotovo u kombinaciji sa alkoholom. Sličan uticaj imaju i neke namirnice.

Tako se radi održavanje normalnog krvnog pritiska preporučuje ograničen unos soli, kao i svih namirnica koje je sadrže u većoj količini, fermentisanih sireva i masne hrane, posebno životinjskog porijekla.

Kako je dokazana povezanost nivoa krvnog pritiska i tjelesne težine, radi normalnog nivoa krvnog pritiska preporučuje se održavanje odgovarajuće kilaže. Brojna istraživanja potvrdila su da gubitak svakog suvišnog kilograma smanjuje vrijednost krvnog pritiska. Sastavni dio zdravog života i faktor normalnog krvnog pritiska svakako je i fizička aktivnost.

Stres može izazvati porast krvnog pritiska, ali je tada riječ o trenutnom, prolaznom porastu, a ne o istinskoj bolesti – hipertenziji. U slučaju povišenog krvnog pritiska i te kako je korisno primenjivati neku od tehnika opuštanja, ali pogrešno je mišljenje da te tehnike mogu poslužiti kao lijek protiv povišenog krvnog pritiska.

Regulacija krvnog pritiska

Greška koju često ponavljaju pacijenti koji uzimaju lijekove za regulisanje krvnog pritiska jeste da prestanu da ih piju čim im se pritisak normalizuje. O prestanku terapije odlučiće ljekar koji ju je prepisao. Lijekovi za snižavanje pritiska mogu izazvati neželjene efekte.

Neki od njih su umor, osjećaj težine u nogama, nesanica, vrtoglavica, suhoća usta, probavne smetnje ili slabljenje polne želje. Oni se javljaju skoro kod svakog trećeg bolesnika i razlog su za promenu ili prilagođavanje terapije, što može potrajati nekoliko nedjelja ili mjeseci. U nekim slučajevima moguće je krvni pritisak držati pod kontrolom istovremenom primjenom nekoliko vrsta lijekova.

Upoznajte porodičnu historiju

Prirodno je da se vrijednost krvnog pritiska povećava s godinama, paralelno sa starenjem. Međutim, ako vam jedan od roditelja boluje ili je bolovao od hipertenzije, prijeti vam dvostruko veći rizik od te bolesti u odnosu na osobe u čijoj porodici nije bilo takvih slučajeva.

Redovno kontrolišite pritisak

Iako ne osjećate nikakve tegobe ni zdravstvene smetnje poželjno je da jednom godišnje odete ljekaru i provjerite krvini pritisak. Ako je vaš pritisak između 130/80 i 140/90, blizu ste granice koju nije poželjno preći. Budite oprezni, jer u 60-80 posto slučajeva osobe s takvim graničnim vrijednostima krvnog pritiska u sljedećih pet-šest godina obole od hipertenzije. Pri tom su većoj opasnosti izloženi oni u čijoj je porodici bilo slučajeva hipertenzije i oni s povećanom tjelesnom težinom.

Jedite zdravo

Vaša težina je problematična ako imate indeks tjelesne mase veći od 25. Smanjite li tjelesnu težinu za 3-4 kilograma, uspjećete da snizite krvni pritisak i prepoloviti opasnost od dobijanja hipertenzije.

Krećite se što više

Fizička aktivnost ima dvostruki efekat: smanjuje nivo krvnog pritiska i tjelesnu težinu.

Sarađujte s ljekarom

Efekti liječenja biće bolji ako sve ne prepustite ljekaru već i sami učestvujete u liječenju. Osim redovne kontrole, korisno je provjeravati vrijednost pritiska i kod kuće. Postoji prolazno povećanje krvnog pritiska ili popularno nazvanog pritisak bijelog mantila. Tako se naziva trenutni skok pritiska kome je uzrok uzbuđenje ili strah od ljekara. Takav porast krvnog pritiska nije opasan, ali ljekaru koji ne zna pravi uzrok na osnovu njega prepisaće lijek koji zapravo nije potreban.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR