Ponašanje za stolom tokom jela

0
897

Da li ste ikada razmišljali o tome kako se treba ponašati za stolom, postoje li uopće pravila ili je svakome pušteno na volju? Sigurno da jeste.

Pravila ipak postoje, blaže rečeno smjernice, kojih se treba pridržavati ako ne želimo sami sebi prirediti nezgodnu situaciju ako odemo vani na ručak ili večeru.

Večera u restoranu

Za stolom bi svi trebali sjediti uspravno, a ne pogrbljeno i noge se ne bi trebale prekrižiti dok bi ruke trebale biti na stolu, a laktovi uz tijelo. Dok su vam ruke na stolu i čekate sljedeće jelo, trebaju se držati pod stolom.

Trenutak kada sjednete za stol, otvarate ubrus i stavljate ga na krilo, ali morate paziti da vam ne padne jer bi pomicanjem stolice napravili nepotrebnu buku i možda bi se dogodila još koja nezgoda.

Iako ste gladni i hrana vam se već nalazi na stolu s jedenjem ne počinjete sve dok svi nisu dobili svoje jelo. Pored toga što nije pristojno nije ni u redu da počnete s konzumiranjem specijaliteta dok drugi još uvijek čekaju.

Pored toga što vam se želudac treba strpiti dok nisu svi krenuli s jelom, a među njima prva domaćica, važno je da znate kako treba držati pribor. On se nikada ne prima odozgo tako da vam je šaka zatvorena, nego kažiprstom i palcem, a podupirete ga srednjim prstom.

Restoranska hrana

Nož i viljuška se nakon jela ne ostavljaju na stolu nego se stavljaju na tanjir. Ukoliko ste pribor postavili unakrst to znači da ćete još jesti, a ako ste nož i viljušku stavili jedno pored drugog, to je znak da više nećete jesti.

U tanjir stavljate onoliko koliko mislite pojesti jer nije pristojno ostavljati hranu u tanjiru. Nije pristojno mazati hljebom po tanjiru. Ukoliko želite salatu nije pristojno pomicati svoj tanjir prema zdjeli nego obrnuto. Hranu koja se nalazi na zajedničkom pladnju ne uzimate svojom viljuškom nego onom koja se nalazi na pladnju.

Ručak u restoranu

I za kraj ne zaboravite da za stolom ne treba biti previše šutljiv, ali isto tako ni prekidati razgovor. Važno je pronaći prikladnu temu o kojoj ćete pričati, a nikako nije zgodno kritizirati neku osobu ili pričati o hrani.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR