Pazite gdje i šta jedete! Toplo vrijeme prate akutne crijevne infekcije.

0
556

Ljetne temperature izuzetno pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u hrani. Toplo vrijeme je često praćeno akutnim crijevnim infekcijama koje nastaju unošenjem lako kvarljivih namirnica.

Infekcije se prepoznaju po povraćanju i proljevu, a nastaju uzimanjem zaražene hrane ili vode, ali i kontaktom sa već zaraženim osobama. Izazivači infekcija su bakterije, virusi, razni paraziti i toksini koje oni proizvode. Prljave ruke, neoprano voće, ustajala hrana, zagađena voda su rizična područja u kojima borave izazivači ovih bolesti.

Stomačne infekcije

Virusi napadaju tokom cijele godine, podložni su im djeca i odrasli, a bolest protiče u vidu stomačne gripe. Povišena temperatura, prisutne mučnine, bolovi u mišićima, grčevi u trbuhu te povraćanje i proljev su prepoznatljivi simptomi crijevne infekcije. Simptomi traju do tri dana, a samo kod ljudi sa oslabljenim imunitetom traju i duže.

Virusne infekcije mogu se spriječiti prije svega održavanjem lične higijene i korištenjem bezbjedne vode za piće. Hrana mora biti termički dobro obrađena, površine koje se koriste dezinficirane. Treba izbjegavati kontakt sa oboljelim osobama.

Bakterijske infekcije su vrlo česte, a najčešći izvori ovih infekcija su mliječni proizvodi i meso. Nekoliko sati nakon konzumiranja hrane koja je zaražena, javljaju se povraćanje i proljev. U ovakvim situacijama je dobro što bolest traje kratko i prolazi spontano.

Ono na što bi najviše trebali obraćati pažnju je termički neobrađena hrana, jer tada nastaju ozbiljnije infekcije salmonelom ili ešrihijom koli. U ovim slučajevima moguće je u izmetu naći i tragove krvi ili sluzi. Bolest traje nekoliko dana, a može biti praćena i komplikacijama.

Ukoliko dođe do crijevne infekcije treba mirovati, unositi dovoljno tekućine i pridržavatise odgovarajućeg dijetalnog režima iterapije koju vam propiše liječnik.

Ukoliko se infekcija javi kod bebe,nikako se ne smije prekidati dojenje, s obzirom na to da blagotvornost majčinog mlijeka ubrzava ozdravljenje.

Zbog iscrpljenosti organizma sa hranom se ne smije prekidati, preporučuju se suhi keksi,riža, mrkva. U ishranu se postepeno dodaju dvopek,bareno pileće i teleće meso, riba, kuhani krompir i pečena jabuka. Sa normalnom ishranom treba početi tek kada se stolica normalizira.

Infekciju sprječavamo prije svega uvođenjem više računa o ličnoj higijeni, kao i hrani koju jedemo i naravno vodi koju pijemo. Ne treba jesti živa jaja i nedovoljno pečeno meso. Posebno obratite pažnju na rok trajanja svih, a naročito mliječnih proizvoda.

I ne zaboravite, crijevne infekcije se najčešće dobiju konzumiranjem hrane na ullici.

 

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR