Nježni zagrljaji oko vrata – šalovi

0
558

Šalovi su jedan od najboljih modnih dodataka. Svileni šalovi smatrani su statusnim simbolom, zbog svoje kvalitete, čvrstoće i živih boja. S druge strane, vuneni šalovi su uvijek moderni, dugotrajni i zadržavaju toplotu, te se stoga preporučuju tokom hladnijih dana.

29154poster

Šalovi se  mogu izrađivati i od drugih vještačkih materijala, ali i od krzna. Odabir šala ovisi od vašeg ukusa, ali i odjeće koju nosite.

Krzno umjetno ili pravo i pliš prikladniji su za svečane prilike, dok za dnevni izgled možete odabrati šalove od fanela, flisa ili pak vune.

No, najbolja strana šalova jeste što se mogu nositi na košulje, haljine, bluze, majice…

Kratka historija šala

Šalovi su se nosili još u antičko doba, naročito u starom rimu gdje su ih zvali sudarium. Pravljeni su od tankog materijala i služi su za brisanje lica za vrijeme vrućina, ali vrlo brzo postali su omiljeni modni dodatak.

Svileni šalovi su bili znak bogatstva i stausa, a u modu su ih uveli Francuzi, i od tada su neizostavni dio muške i ženske mode. Iako se prvobitno nose oko vrata, danas se šalovi nose i oko struka kao kaiš, oko glave i sl.

Kako pravilno vezati šal?

how-to-tie-winter-scarf-bow-tie

Ne postoji univerzalni način vezivanja šala i to je upravo najbolje kod ovog odjevnog predmeta. Najbolje je eksperimentisati kada ste već odjeveni. Onda možete vidjeti kako vam najbolje stoji i koji odgovara uz izabranu kombinaciju.

Možete se omotati, ogrnuti se ili šal prebaciti preko jednog ramena. Svakako je najbitnije da vam šal ne smeta i da ga fiksirate. Najlakše ga je omotati oko vrata i svezati u čvor. A ako ste vješti u vezivanju mornarskih čvorova, sad je prilika da tu vještinu iskoristite.

Čvor možete istaknuti ili ga sakriti, ovisi od odjevne kombinacije i vašeg ukusa. Naravno, umjesto čvora možete se poslužiti bedžom ili brošem.

Čuvena “Pašmina”

Pašmina se smatra izuzetno luksuznom tkaninom za šalove i marame. Pravi se od vune koja se dobiva sa trbuha himalajskih koza, te je stoga vrlo cjenjena. Rezultat toga su vrtoglavo visoke cijene ovih šalova 90-ih godina.

unique_design_samrt_pashmina_shawls_of_pakistan

Danas je situacija nešto drugačija, jer se ova vrsta komercijalno uzgaja radi vune i drugim podnebljima, pa je cijena pašmine danas znatno niža što naravno ne umanjuje njenu ljepotu.

Striktno gledano, pašmina se odnosi na proizvode napravljene od ove vune, ali čista vuna je često pregruba, tako da su danas češće kombinacije od vune i svile. Ova mješavina je i jeftinija. S druge strane neke vrste pašmine, su industrijski omekšane pa dosta podsjećaju na kašmir.

Kako god, šalovi od bilo koje vrste pašmine, su raskošni, zadržavaju oblik i mogu se pronaći u skoro svim bojama.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR