Namirnice koje imaju protuupalno djelovanje

0
468

Upala može imati nekoliko uzroka, uključujući viruse i bakterije, poremećaj autoimunog sistema, ali i hranu koja sadrži visok procenat masti i šećera, kao i način na koji podnosimo stres.

Upala je odgovor tijela na spoljnje negativne uticaje, poput stresa, infekcije ili otrovnih hemikalija. Kada naš imuni sistem prepozna neku od ovih opasnosti, on aktivira proteine čija je uloga zaštita ćelija i tkiva.

Upala

Ljekari sa Univerziteta na Floridi smatraju da upala, u situaciji kada smo zdravi, ima pozitivan učinak na organizam. Ali ukoliko ćelije našeg imunološkog sistema pretjerano reagiraju, upala će početi djelovati direktno protiv nas. Istraživanja su pokazala da sljedeće namirnice imaju jako protuupalno djelovanje.

Batat – odličan je za srce, kožu i imunitet. Ima odlično protuupalno djelovanje koje će vam pomoći u smanjenju rizika od nastanka različitih bolesti. Namirnice sličnih nutritivnih svojstava su bundeva, dinja i mrkva.

bosiljak-za-zdravlje-1024x683Bosiljak -brojne biljke i začini imaju odlično protuupalno djelovanje. Osim bosiljka koje se može jesti svjež, možete koristiti i timijan, ruzmarin, kurkumu, origano ili cimet.

Kelj – potiče izlučivanje toksina iz tijela, pospješuje rad jetre i probavnog sistema. Slična svojstva imaju špinat, brokula i prokulice.

Grožđice – su odličan antioksidans koji sadrži spojeve koji mogu smanjitihroničnu upalu u tijelu.

Soja – grahorice su odlične za borbu protiv upala jer sadrže fitonutrijente. Soja je poznata po tome što može smaniti nivo C-reaktivnog proteina u tijelu, koji je pokazatelj pristunosti upale.

losos-za-zdravlje

Losos – odličan izvor omega – 3 masnih kiselina koje su poznate po svom protuupalnom djelovanju. Ako ne volite losos, dnevno pojedite jednu kašičicu ribljeg ulja.

Trešnja – istraživanja su pokazala da trešnje mogu pomoći u prevenciji različitih bolesti, a naročito bolesti kardiovaskularnog sistema i srčanog i moždanog udara.

Đumbir – istraživanja su pokazala da đumbir može da ublaži bolove uzrokovane hroničnom upalom u tijelu. Naročito je efikasan za ublažavanje bolova u zglobovima, koji su uzrokovani artritisom.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR