Najbolji mirisi za vašu spavaću sobu

0
2151

Mirisi imaju poseban utjecaj na našu psihu, mogu nam popraviti raspoloženje, podsjetiti nas na neke osobe i događaje iz djetinjstva ili davne prošlosti, izazvati osjećaj ugode ili neugode ili nas, pak, asocoirati na određeno godišnje doba ili praznike.

Mirisi u domu imaju poseban značaj, budući da u domu provodimo mnogo vremena i želimo se osjećati ugodno i opušteno. Umjesto da kupite osvježivač zraka koji ponekad mogu biti i preintenzivni, korištenjem eteričnih ulja i drugih prirodnih sredstava možete stvoriti vlastite mirisne kracije.

Potrudite da u vašoj sobi za spavanje uvijek bude prisutan miris koji vam se sviđa, odmara vas i pomaže da lakše utonete u snove. Ako želite u spavaćoj sobi stvoriti umirujuću atmosferu, savjet je da izbjegavate citrusne i orijentalne mirise. Oni su suviše energični, pa ih je bolje koristiti u drugim prostorijama.

Prirodni osvježivač prostora

Donosimo vam nekoliko najboljih mirisa za spavaće sobe, s kojima sigurno nećete pogriješiti. Uz to za vas smo pronašli i recept da sami napravite osvježivač zraka.

Dunje su se od davnina koristile za mirise u ormaru sa odjećom ili u domu. Važno je odabrati dunju koja je bez oštećena na kori, jer će se u protivnom pokvariti.

Ylang Ylang  je ugodan cvjetni miris, koji djeluje vrlo smirujuće i opuštajuće. Posebno ugodan je u kombinaciji s lavandom. U spavaćoj sobi koristite ga u obliku eteričnog ulja ili spreja kojim ćete prije spavanja malo naprskati posteljinu.

Kamilica – o blagodatima čaja od kamilice suvišno je pričati. A ako osjećate blagu mučninu, i svijeća s tim mirisom mogla bi da vam pomogne.

Lavanda je jedan od svima omiljenih mirisa, naučno dokazano pročišćava tijelo i um. Miris lavande usporava aktivnost simpatičkog nervnog sistema, pa vam tako pomaže da se bolje nosite sa stresom. Lavanda će danima pružati ugodan, opuštajući  miris, a ukoliko ga želite intenzivirati, možete ukapati u posudicu i desetak kapi etričnog ulja lavande.

Ruža – osim što je miris veoma prijatan, ima i nevjerovatnu sposobnost da vam pomogne da ojačate pamćenje. Tako će vam mirisna sveća s mirisom ruže pomoći da bolje obavite neki zadatak ili da brže naučite gradivo za ispit.

Vaniliju i sandalovinu najbolje je koristiti kao eterična ulja ili u obliku spreja. Ako se osjećate loše ili imate glavobolju, pomoći će vam i ulje eukaliptusa.

Prirodni osvježivač prostora

Ukoliko tražite ekološki, prirodni osvježivač prostora, koji divno miriše, ovaj će vas oduševiti. Možete ga savim jednostavno izraditi sami, a za to vam je potrebno:

  • ½ L destilirane vode
  • 20-tak kapi eteričnog ulja po želji (lavande, narandže, eukaliptusa, smreke ili limuna)
  • sok od 2 velika (ili 4 manja) limuna
  • raspršivač

Ukoliko nemate raspršivač, možete sačuvati jedan, kada potrošite sredstvo za čišćenje stakla. U raspršivač uspite destiliranu vodu, iscijeđen i procijeđen limunov sok, te ukapajte eterično ulje. Zatvorite rapršivač i dobro izmućkajte. Vaš osvježivač prostora je spreman! Prije upotrebe potrebno ga je promućkati.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR