London: grad koji će vam “ispreturati misli” i pomiješati osjećanja

0
615

O Londonu ste sigurno čuli mnogo priča, no najtačnija je ona da će vam London već prvog dana “ispreturati misli”, pomiješati osjećanja i oboriti vas s nogu. 

London - panorama

Do posljednjeg dana boravka ćete maštati o tome da vam odgode let bar za jedan dan ili ćete tražiti još poneki razlog da ostanete malo duže.

London, jedan je od najvećih turističkih, kulturnih i komercijalnih centara na svijetu. Imperatorski je grad koji se ponosi svojom kraljicom, svojim porijeklom i historijom.

Tower Bridge - London

London je grad historije koja je vidljiva na svakom koraku, prelijepih parkova, sjajnih palata, ogromnih bulevara i skverova, izuzetnog noćnog života,… Grad pabova, zabave…Grad o kojem svako mašta da bar djelić svog života provede u njemu.

London

Glavne turističke atrakcije Londona dostupne su svih sedam dana u sedmici. Svoju avanturu Londonom započnite u čuvenoj Oxford street, koja će vas sigurno oduševiti. Uistinu imate osjećaj kao da ste u centru svijeta. Oxford je jedna od najboljih ulica za šoping. 

Oxford street

Zatim razgledanje nastavite s Buckinghamskom palatom, gdje će vas oduševiti atraktivna smjena straže, koja se dešava svakog dana u 11:30 sati, a sigurno nećete propustiti ni da vidite čuveni Big Ben i Westminster Abbey crkvu.

Big Ben - London

Katedrala sv. Pavla u Londonu je najpoznatija engleska crkva, prva katedrala engleske protestantske crkve, druga crkva po dužini na svijetu (141,10 metara), odmah iza crkve sv. Petra u Rimu, barokno remekdjelo arhitekta Christophera Wrena koji je njezinoj gradnji posvetio 40 godina (1632.-1723.).

U njoj je i pokopan, a na njegovu grobu umjesto nadgrobnog spomenika nalazi se natpis: “Ako tražiš spomenik, pogledaj oko sebe.”

St Pauls Cathedral u Londonu

Ako ste ljubitelj londonske književnosti, odajte joj počast posjetom Poets Corneru, gdje su sahranjeni velikani pisane riječi poput Williama Shakespearea i Charlesa Dickensa. Sa London Eye, jedne od 32 staklene godnole možete posmatrati London u krugu od 40 kilometara, što je magičan događaj. 

London Eye

Volite li slatkiše, morate probati legendarni britanski puding koji možete degustirati u čuvenom restoranu “Kesingoton palace” gdje ćete ručak od tri slijeda platiti oko 20 funti.

Londonske poslastice

London morate posjetiti lično da bi vas oborio sa nogu. Za četiri dana boravka u Londonu avionom ćete platitioko 350 eura. U Londonu je uveden “Oyster” – vrsta pretplate koja korisnicima omogućava različite popuste u prevozu. Pa ako planirate duži boravak raspitajte se oovim mogućnostima. 

London - palača

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR