Koje je ulje najbolje za prženje

0
1278

Najčešća preporuka nutricionista je maslinovo ulje. Ali ono nije najpogodnije za prženje. Čime ga zamijeniti.

Doktorica Sara Šenker, dijetičar i nutricionista istraživala je kojim vrstama ulja možemo zamjeniti maslinovo ulje. Donosimo vam njene savjete.

Maslinovo ulje

Za prženje/pečenje povrća

Najbolje je koristiti ulje repice. Ulje repice sadrži 6% zasićenih masti za razliku od maslinovog ulja koje sadrži 14,3 % zasićenih masti. Ima za 10 puta više omega-3 masnih kiselina i 50 % vitamina E. Ulje repice je jedno od najzdravijih ulja sa veoma prijatnim okusom. Ima visoku tačku dimljenja, što ga čini pogodnim za prženje ili pečenje namirnica.

Rižino ulje za rižoto 

Rižino uljr se dobija obradom rižinih mekinja i rižine klice. Osim što je bogato vitaminom E koji blagotvorno djeluje na srce, rižino ulje sadrži iferulnu kiselinu, antioksidant koji ima snažno protivupalno djelovanje i štiti imuni sistem, te sprječava nastanak bolesti.

Najbolje za dinstanje

Kokosovo ulje se dobija iz bijelog mesnatog dijela kokosa koji sadrži oko 50 % laurinske kiseline. Na sobnoj temperaturi prelazi u čvrsto stanje pa ga nije pogodno koristitiza salate,alivisoka tačka dimljenja čini ga idealnim za kuhanje.

Najbolje ulje za salate

Orahovo ulje zbog značajne količine masnih kiselina koje sadrži može da smanji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najbolje ga korsiti za preliv preko salata.

Najbolje za pečenje

Ulje konoplje bogatije je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama nego neko drugo kuhinjsko ulje, a sadrži i dva puta manje zasićenih masti od maslinovog ulja. Samo jedna kašika zadovoljava 94% dnevnih potreba za omega-3 masnim kiselinama. Može se koristiti za dinstanje, salatne prelive i umake. Jedna je od najzdravijih alternativa maslinovom ulju.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR