Kako regulirati šećer u krvi

0
829

Da bi ste regulirali šećer u krvi ne morate odmah uvesti drastične promjene u svojim prehrambenim navikama, jer se do cilja ne dolazi preko noći.

Skidanje suvišnih kilograma može vam pomoći da uravnotežite nivo energije i u nekim slučajevima smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova. No, do najbržih rezultata ćete doći ako pripazite na prehranu, stoga vam donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Šećer u krvi

Pripremite se mentalno

Mršavljenje je dug proces. Postoje situacije kada ćete se veoma truditi, a rezultati će biti minimalni. Stoga, ako niste mentalno spremni za odricanja, onda nećete ni doći do željenih rezultata. No, nemojte odustajati.

Promatrajte i veličajte svaki napredak. Sjetite se kako radite nešto što je dugoročno dobro za vas i vaše zdravlje. Odluke koje donesete danas odredit će vašu budućnost.

Radite male korake

Za početak možete uvesti vježbanje od 15 minuta dnevno. Ili jednostavno pokušajte preskočiti jedan međuobrok. Nemojte jesti u kasnim večernjim satima.

Istražujte i pratite

Upoznajte se sa svakom namirnicom koju unosite u svoj organizam. Saznajte koliko željena namirnica sadrži kalorija, šećera i masti. Tako ćete najbolje moći odrediti šta je za vas dobro a šta nije. Ako niste sigurni u to šta trebate izbjegavati , a šta je dobro i u čemu možete uživati bez straha, posavjetujte se sa ljekarom ili nutricionistima.

Ne preskačite obroke

Kada preskočite samo jedan obrok, ostatak dana ćete jesti nepravilno i nezdravo. Kasnije ćete osjetiti kako se glad naglo povećala i vrlo je vjerovatno da ćete se u takvoj situaciji prejesti. Preskakanje obroka je naročito opasno za dijabetičare jer otežava kontrolu šećera u krvi.

Naučite kontrolirati svoje emocije

Veliki broj ljudi se prejeda dok osjećaju tjeskobu ili su loše raspoloženi. Stres je pojava koju ne možete izbjeći i može podignuti nivo šećera u krvi. Ako imate problema sa kontroliranjem emocija svakako na tome poradite. Vježbajte tehnike opuštanja ili potražite pomoć ljekara.

Svoj cilj ne držite tajnim

Podrška okoline vam može pomoći. Tražite podršku od članova porodice, prijatelja, kolega na poslu ili partnera. Recite im koji je vaš cilj, neka ga znaju. Možda ćete dobiti korisne savjete koji će vam pomoći da što prije dođete do svog cilja.

Ne zaboravite vježbati

Mijenjanje prehrambenih navika je odličan početak. No, vježbanje je također jako važno. Radite aerobne vježbe svaki dan. To može biti hodanje, vožnja bicikla ili trčanje. Važno je da ste u pokretu. Također radite vježbe snage koje će vam pomoći povećati postotak i osjetljivost tijela na inzulin.

Vodite dnevnik prehrane

Najvažnije je da uvijek imate u vidu koliki je unos ugljikohidrata. Mozak koristi ugljikohidrate kao izvor energije i neophodni su za pravilno funkcionirnaje tijela. Važno je pripaziti na veličinu porcija. Također, trebate paziti na rafinirane ugljikohidrate (bijeli hljeb ili tjestenina). Uvijek odaberite zdraviju varijantu, kao što je tjestenina od cjelovitih žitarica, smeđa riža ili batat.

Neka vas neuspjeh ne obeshrabri

Svi ponekad doživimo neuspjeh. Imamo loš dan, sedmicu, pa čak i mjesec. Razlika između onih koji uspiju i onih koji ne uspiju, jest to koliko neuspjeh primaju ka srcu. Prihvatite mogućnost da ćete sporo i dugo skidati višak kilograma. To nije loše, to je način na koji vaše tijelo funkcionira.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR