Jordan, mala zemlja koja ima mnogo da pokaže

0
726

Jordan, mala zemlja koja ima mnogo da pokaže. Jordan je tvorevina 20-og vijeka, postoji od 1921. godine kao emirat pod imenom Transjordan koji je osnovala Liga naroda pod britanskim mandatom.

Jordan se nalazi na Bliskom istoku, između Sirije i Iraka, Saudijske Arabije i Izraela. Aman je glavni i najveći grad kraljevstva sa preko milion stanovnika. Aman je za svega pola vijeka od jednog malog sela izrastao u milionski grad. Jezik je arapski a religija islamska.

Jordan

Jordan je ustavna monarhija na čijem čelu se nalazi kralj, koji sa uspjehom vodi zemlju ka napredku i modernizaciji. Ono u čemu Jordan ne oskudjeva je znanje. Đaka i studenata ima daleko više nego u drugim arapskim zemljama.

Glavni grad Aman se dijeli na Stari i Novi, no bez obzira o kom se dijelu radi primjetno je da je građen od istog bijelog kamena koji kada je obasjan suncem pruža sliku lijepog i čistog grada.

Aman-Jordan

Veoma je interesantno prošetati ulicama Starog grada, utonuti u trgovačku atmosferu i gužvu bazara. Na bazaru možete sve da nađete, nije naročito aranžirano ali ima svega.

Aman-Jordan..

Novi dio Amana djeluje smirenije, opuštenije i svakako otmjnije. Mnogo lijepih poslovnih zgrada, novih hotela i naravno luksuznih privatnih vila. Sve vas ovdje podsjeća na jedan moderan grad koji možete da vidite bilo gdje u svijetu.

Aman-Jordan

Skoro svakom strancu koji prvi put posjećuje Jordan, ljubazni građani će savjetovati da posjeti čuveni  Kan Zaman city, koji se nalazi nekoliko kilometara udaljen od Amanskog aerodroma. To su ostaci stare srednjovjekovne tvrđave, koji su nedavno sređeni i pretvoreni u svojevrsnu turističku atrakciju. Obično gdje ima turista tu je i veliki broj suvenira koji se ovdje izrađuju.

Kan-Zaman

Vrlo česti gosti Jordana su mladi bračni parovi, koji ovdje dolaze da se slikaju za uspomenu u starim tradicionalnim nošnjama.

Na oko 50 km, sjeverno od Amana nalazi se grad Džeraš, koji je danas poznat po svom velikom arheološkom nalazištu, grčko-rimskog grada  Gerase. Često je nazivan Pompejima istoka.

Džeraš-Jordan

Na jugu zemlje nalazi se najveća turistička atrakcija, veoma poznata van granica ove zemlja, grad Petra. Grad Petra je nešto tajanstveno, veličanstveno i nestvarno lijepo. Sagrađena je prije 3000 godina i slobodno bi je mogli svrstati u jedno od svjetskih čuda. Za Petru kažu da je mjesto gdje su se Božija ruka i ljudski mozak udržili i zaslijepili ljudsku maštu.

Petra, Jordan

Mrtvo more je najniža tačka na planeti Zemlji. Mrtvo more je zapravo slano jezero koje leži na 406 metara nadmorske visine. Iz njega voda ne istječe već ju gubi isparavanjem. Razina mora se stalno smanjuje zbog pretjeranog uzimanja vode iz rijeke Jordan.

Jordan-plaža

Jordan je danas zemlja velikih kontrasta, spoj kultura starih hiljadama godina, islamske tradicije ali i modernih vrednosti, gradova sa širokim bulevarima, luksuznim hotelima, trgovačkim centrima.

Aman-Jordan

Jedinstvna i uzbudljiva destinacija, koja osim važnih istorijskih lokaliteta, mirisa orijenta i toplog gostoprimstva, nudi i odmor u brojnim luksuznim hotelskim kompleksima u Akabi (Aqaba) – jedinom lučkom gradu Jordana, koji zauzima sve važnije mesto na turističkoj mapi Crvenog mora.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR