Izborite se s neredom u kući!

0
1238

Ma koliko god čitali, gledali ili slušali o tome da i muškarci mogu obavljati poslove koje žene obavljuje, ipak uređivanje i održavanje doma uvijek ostaje nama – ženama. Ipak, mi smo te koje znamo kojim redoslijedom čistimo dom, gdje šta ostavljamo a usput napravimo i neke promjene u domu, čisto da osvježimo.

Često to bude neki mali ali primjetan detalj koji kupimo usput u supermarket, na pijaci ili radnji dok se vraćamo sa posla, a često I sama promjena mjesta nekom predmetu koji već imamo u stanu je pravo malo osvježenje.

No, bilo da smo zaposlene bez djece, ili čekamo bebu, majka smo jednog, dva pa i više djeteta nered u domu nas neće zaobići. Iako se trudimo da dom redovno čistimo, s vremena na vrijeme naiđe val obaveza zbog kojih moramo odgoditi čišćenje.

Nered u domu

U nastavku pročitajte par savjeta pomoću kojih sebi možete olakšati borbu sa neredom u domu, koji je svakodnevnica u domovima gdje imamo dječicu.

Kad samo razmislite koliko puta tokom dana uđete i izađete iz neke prostorije, shvatit ćete da na taj način možete obaviti mnogo posla i skloniti mnogo sitnica ili krupnih stvari koje vam se nađu na putu.

Uzete stvari vraćajte na svoje mjesto

Tamo gdje ima djece ima i stvari po podu, od dnevnog boravka, do kuhinje, kupatila… Naravno, nekad primjetimo igračku u hodniku ali čekamo da krenemo do kuhinje ili kupatila da je uzmemo. Međutim, dok pokupimo tu igračku, naićemo na još njih.

Kad god primjetite stvar na podu, stolu ili kauču koja ne pripada prostoriji u kojoj se nalazi, vratite je na njeno mjesto. Ne mora značiti da će to uvijek biti idječije stvari. I mi odrasli ostavimo često jaknu koja ide na vješalicu preko kauča, stolice ili kreveta. Torba često završi u dnevnom boravku. Cipele ne vratimo na police. Da, da… Često laptop nosimo sa sobom iz sobe u sobu, mjesto da kada nam zatreba sjednemo za radni stol. Ukoliko želite slušati muziku, pa danas je hrpa kanala sa muzikom svih žanrova koju možete slušati na TV-u.

Iznenadit ćete se koliko stvari tako jednostavno možete ukloniti bez aktivnog pospremanja. Kad samo razmislite koliko puta tokom dana uđete i izađete iz neke prostorije, shvatit ćete da na taj način možete obaviti mnogo posla i skloniti mnogo sitnica ili krupnih stvari koje vam se nađu na putu.

Neka vaša djeca sudjeluju u svakodnevnom sređivanju nereda tako što ćete im dati nekoliko poslića prije odlaska u krevet, recimo da sklone pribor za jelo sa stola nakon večere, sklone odjeću sa stolca ili vrate boce s jogurtom i mlijekom u hladnjak.

Recite zbogom papirima

Pošta, reklamni katalozi, računi, recepti za lijekove i liječnički nalazi vrlo se lako gomilaju na kuhinjskom stolu, stolu u dnevnom boravku, na random stolu i prave dodatni nered oko nas.  Da biste izbjegli gomilu papira koje treba srediti i od koje vas boli glava čim je ugledate, sređujte papire čim se pojave. Za račune možete odvojiti jednu fasciklu s pregradama, dječje radove ili školske testove možete spremati po istom principu, a reklamni materijal, poštu i novine bacajte čim ste ih prelistali ili pročitali, osim ako smatrate da su baš potrebni (u tom slučaju, opet složite pregledno i uredno).

Više ruku, manje posla

Kako djecu učimo mnogim lijepim gestovima i pravilima, tako bi ih trebale naučiti i da je čišćenje i održavanje kuće posao za cijelu obitelj. Svako dijete, pa i ono najmlađe, može pomoći kod nekih poslova, a sređivanje nereda idealan je posao za njihove ručice.  Neka vaša djeca sudjeluju u svakodnevnom sređivanju nereda tako što ćete im dati nekoliko poslića prije odlaska u krevet, recimo da sklone pribor za jelo sa stola nakon večere, sklone odjeću sa stolca ili vrate boce s jogurtom i mlijekom u hladnjak.

Takvi ih zadaci sigurno neće umoriti, a vama će olakšati i skratiti vrijeme potrebno za sređivanje kuće.

pospremanje stola

 Stare stvari bacite ili ih pospremite u ostavu

Kada dođe vrijeme da napravite izmeje u domu, čim kupite neku novu stvar, staru ili bacite u smeće ili spakujte u neku kutiju i odnesite u ostavu.

Ako vi i članovi vaše obitelji volite kupiti neku sitnicu koja će lijepo izgledati u vašem domu, vrlo ćete se brzo naći u problemu, a ne u kući iz svojih snova. Obično nam se žao rastati od nekog ukrasa koji već godinu dana ima mjesto na TV komodi, ili sata na zidu koji je poklon od prijatelja… I mnogih drugih dragih stvari. No i za to uvijek ima rješenje.

Kada dođe vrijeme da napravite izmeje u domu, čim kupite neku novu stvar, staru ili bacite u smeće ili spakujte u neku kutiju i odnesite u ostavu.

Brzinsko čišćenje kuhinje

Odvojite pet minuta da raščistite nered u kuhinji prije odlaska na spavanje. Prljavo posuđe koje ćete pronaći na kuhinjskom stolu nikako ne može biti dobar početak dana. Ako ste baš umorne, a postoje dani kada jedva čekamo da vidimo spavaću sobu, onda bar složite posuđe u perilicu i uključite je navečer ili ga barem smjestite u sudoper i prelijte vodom. Ujutro će vas dočekati uredan stol i izbjeći ćete barem taj dio stresa, jer tijekom užurbanog doručka prije odlaska u vrtić, školu ili na posao nećete biti usred nereda od jučerašnje večere.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR