Ishrana u skladu sa godinama

0
469

Pravilna ishrana je osnov zdravog načina života, pri čemu treba uzeti u obzir i godine, tvrde naučnici sa Univerziteta Kalifornija.

Naše tijelo se vremenom mijenja, potrebe organizma postaju drugačije, pa ono što jedemo sa 30 godina, ne bi trebale konzumirati i u pedesetim.

Neke od sugestija američkih stručnjaka pročitajte u nastavku:

Od 20-te do 30-te godine – jedite dosta mliječnih proizvoda, jer vam kosti još uvijek rastu, a alkohol bi trebale potpuno izbjegavati zbog lošeg uticaja na zdravlje noktiju, kose i kože. Stroge dijete u ovom periodu su najmanje poželjne.

Mliječni proizvodi

Od 30-te do 40-te godine – počinjete osjećati nedostatak energije i umor, zbog čega bi stimulanse poput kafe trebalo zamijeniti suhim voćem, naročito kajsijama i jabukama, kao i integralnim žitaricama. Izbjegavajte šećer i nezdrave masti, kako biste zadržali tjelesnu težinu u normalnim granicama.

Od 40-te do 50-te godine – pojavljuju se prvi znaci anemije, zbog čega stručnjaci preporučuju kvalitetno crveno meso, voće i zeleno lisnato povrće. Slatkiše zaobilazite u širokom luku jer se u ovim godinama kalorije teže troše, pa lako može doći do debljanja.

Voće i povrće

Od 50-te do 60-te godine – u ovom periodu imunitet pada, pa bi trebalo uzimati više probiotika i piti dosta vode kako ne bi došlo do dehidriranja. Jedite što više povrća i ribe, dok bi suhomesnate proizvode trebalo izbaciti iz jelovnika.

Poslije 60-te godine – ishrana treba biti bazirana na voću, povrću, piletini, ribi a ne zaboravite ni da unosite dosta tečnosti, naročito vode.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR