Inspirativni citati iz knjige “Mali princ”

0
657

Mali princ najpoznatija je novela francuskog pilota Antoinea de Sainta-Exuperyja. Knjiga je napisana davne 1943. godine, a prevedena je na preko 230 svjetskih jezika i prodana u više od 80 miliona primjeraka.

Status najprodavanije knjige stekla je upravo zbog činjenice da u sebi krije priču koja neovisno o godinama u kojima je čitate nosi novu poruku. Svako novo čitanje otkriva vam novu istinu o životu. Knjiga je ilustrirana i vlastitim piščevim crtežima, koje je koristio kako bi opisao likove.

Roman Mali princ

S jasnom porukom da je ljudski odnos ono najvrjednije te da se jedino srcem može spoznati esencija života, knjigu zajedno mogu čitati  sve generacije.

Budući da je slavna priča doživjela i svoju animiranu verziju, odlučili smo se podsjetiti nekih od najpoznatijih citata iz Malog princa.

„Samo djeca znaju što traže.”

„Ono što krasi pustinju, reče mali princ, to je što se u njoj negdje skriva bunar…”

„To je kao sa cvijetom. Ako voliš jedan cvijet koji se nalazi na nekoj planeti, prijatno je noću gledati u nebo. Na svim zvijezdama cvjeta cvijeće.”

„Čovjeku nikad nije po volji, ma gdje bio.”

„Govor je izvor svih nesporazuma.”

On se i dalje smijao. A kada se utješiš (čovjek se uvijek utješi) bit će ti milo što si se sa mnom upoznao. Ostat ćeš mi uvijek prijatelj. Poželjet ćeš da se smiješ sa mnom. Otvorit ćeš ponekad prozor, onako iz zadovoljstva …  I tvoji prijatelji bit će iznenađeni kad te vide da se smiješ gledajući u nebo. A ti ćeš im tada reći: ‘Da, zvijezde me uvijek nasmijavaju!’ A oni će pomisliti da si lud. Bome sam ti podvalio… On se i dalje smijao… To će biti kao da sam ti dao, umjesto zvijezda, šaku praporaca koji umiju da se smiju…“

„Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati.”

„Tajanstvena je zemlja suza.”

„Moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim upoznati leptira.”

„Djeca moraju mnogo toga praštati odraslima.”

„ Kad budeš gledao nebo, noću, pošto ću stanovati na jednoj od njih, to će za tebe biti kao da se sve zvijezde smiju. Ti ćeš imati zvijezde koje znaju da se smiju!

„Uobraženi ljudi uvijek čuju samo pohvale.”

„Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.”

„Ako dozvoliš da te pripitome, može se dogoditi i da zaplačeš.”

„Da, rekoh malom princu, bilo da je u pitanju kuća, zvijezde ili pustinja, ono što čini njihovu ljepotu nevidljivo je!”

„..oči su slijepe. Treba tražiti srcem.”

„Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspiješ sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.”

„Čovjek je usamljen i među ljudima.”

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR