Pozdrav !
Tema je jako lijepa-ali niko nije malo pisao o trbušnom plesu pa ako ne zamjerite evo ja ću malo da napišem ono što znam. Inače volim sve vrste plesova i svi me pokreti odusevljavaju.
Ja sam išla na kurs trbušnog plesa pa smo tamo svi dobili i odgovore koje nismo znali a koji su nas oduševili.
Ja smatram da niko nema pravo kritikovati nekog ili neku oblast a da prethodno nešto ne nauči ili negdje nešto pročita.
Iz priča rekla -kazala niko ništa nije naučio.
Šta je trbušni ples?
Orijentalni ples ,kada se izvodi u primjerenom ambijentu,ističe ljepotu,snagu i draž svega što je ženstveno.To je ples koji su izvorno žene plesale ženama i tad je žena pokazivala sposobnost da istakne svu svoju ljepotu i da se poveže sa snagom drevnih kultova plodnosti.Isto tako su zavodile svoje muževe i pokazivale da imaju moć nad njima.
Suština plesa na Istoku je u improvizaciji i neformalnosti i izvodi se medju prijateljima.
Kostimi su etnički i ne otkrivaju mnogo, pa je time manji naglasak na ljepotu i mladost plesačice.
Tradicionalno se povezuje sa religioznim i erotskim elementima.
Žene uglavnom plešu bosih nogu,zato što se plesačica tad povezuje sa Majkom Zemljom.
Trbušni ples je izrastao iz tradicije istočne muzike.
Orijentalni ples je stvoren za žensko tijelo sa naglaskom na trbušne mišiće, pokrete kukova i prsa.
Čvrst je i uzemljen.
Taj ples je karakterističan po glatkim, tečnim,kompleksnim, senzualnim pokretima, koji se smjenjuju sa tresućim,krivudavim pokretima.
Razlika izmedju plesa Istoka i zapadnih oblika plesa je u tom što je orijentalni ples "ples mišića", a zapadni su uglavnom "plesovi koraka".
korišten materijal koji je napisala:Karol Handersen Harding
Pa drage "Jedinstvene" zaplesimo...!