Faktori koji utiču na veličinu vaše bebe

0
419

Veličina bebe najviše ovisi o organizmu majke i njezinom zdravstvenom stanji (čak 58%), dok manjim dijelom ovisi o genetskom kodu koji mu naslijeđem određuje visinu.

Uz to, jako je važna okolina u kojoj plod raste. Ako dobiva dovoljno kisika i hrane preko posteljice, to će povoljno utjecati na razvoj djeteta, ne samo do rođenja već i u prve dvije godine života.

Veličina bebe

Ako se pitate koliko će vaše dijete biti, u kojem period trudnoće najviše raste, koji faktori utiču na rast vaše bebe, u nastavku vam donosimo odgovore na ova I druga pitanja  koja sigurno najčešće postavljamo i o kojim vodimo razgovore.

Visina roditelja – nije neobično da visoki ljudi imaju bebu dulju od prosjeka ili za niže ljude da imaju bebu manju od prosjeka.

Spol djeteta – muška novorođenčad u prosjeku su za jedan centimetar viša od ženske, a u toku prve godine rast je ujednačen za oba pola.

Trajanje trudnoće – bebe rođene oko termina ili kasnije obično su veće od onih rođenih ranije.

Majčino zdravlje tokom trudnoće – visok krvni tlak i pušenje mogu dovesti do niže porođajne težine, dok dijabetes pridonosi većoj porođajnoj težini. Sva stanja koja mogu utjecati na bebinu težinu trebaju se pomno pratiti tokom trudnoće.

Majčina prehrana tokom trudnoće – kvalitetna ishrana sa dovoljnim sadržajem vitamina doprinosi brzini rasta.Dijete koje dobija raznoliku hranu iz svih pet grupa namirnica, mnogo brže dostići (i verovatno prestići) svoju maksimalnu visinu.Dok, slaba prehrana tijekom trudnoće može utjecati na bebinu težinu i način na koji raste.

Način života majke tokom trudnoće – pušenje, alkohol i različiti oblici droga negativno utječu na bebinu porođajnu težinu.

Redosljed – prvorođena djeca ponekad su manja pri rođenju od beba rođenih kasnije.

Blizanci – ako imate dvojke, trojke, četvorke… računajte na to da će bebe biti relativno male jer moraju dijeliti prostor dok se razvijaju.

Većina novorođene djece prođu razdoblje rapidnog rasta kada su stari sedam do deset dana i opet između tri i šest sedmica.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR