Djeca izložena mikrobima, prljavštini i bakterijama u manjoj su opasnosti da obole od astme i alergija

0
505

Iako je danas roditeljima, posebno majkama nezamislivo da vide dijete u prljavštini, istraživanje koje su proveli naučnici s Division of Allergy and Immunology at the Johns Hopkins Childrens Center pokazalo je da djeca koja su u najranijoj dobi bila izložena mikrobima, prljavštini i bakterijama u manjoj su opasnosti da obole od astme i alergija.

Kod djece koja odrastaju na selu zabilježen je manji broj oboljelih od astme i alergija. Pa su naučnici iz pomenutog centra istraživali ima li to veze s njihovom većom izloženošću alergenima i mikroorganizmima iz tla. Stručnjaci su utvrdili da djeca koja odrastaju u gradu, i koja su izložena alergenima žohara i miševa češće obolijevaju od astme.

Djeca i igranje

Dok, bebe koje su im bile izložene do prve godine života su razvile imunitet na te alergene. Istraživanjem je utvrđeno da izloženost alergenima tokom prve godine života rezultira manjom mogućnošću razvoja astme i alergije u osnosu na djecu koja nisu u ranom dobu izložena istom.

Naučnici tvrde da vrijeme početne izloženosti alergenima može biti kritično. Što govori da se naš imunološki sistem oblikuje već tokom prve godine života, ali i da neke bakterije i alergije igraju važnu ulogu u stimuliranju i poticanju razvoja imunološkog sistema da reagira na određeni način.

Ovo istraživanje je veoma važno, jer je astma najučestalija hronična bolest kod djece, a naučnici i ljekari svakodnevno pokušavaju otkriti načine kojima se to može promjeniti.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR