Čipka. Ili je volite ili ne volite

0
261

Postala je dijelom odjevnih predmeta i svoj status kraljice materijala zadržala do danas. Čipka je prisutna u gotovo svim odjevnim kombinacijama, prilikama i modnim dodacima.

Fenomen čipke koji se razvio u doba renesanse pojavio se prvo u Veneciji, a kasnije i u Belgiji. Iz ova dva mjesta čipka se kasnije raširila cijelom Evropom, a kraljevske porodice su je obožavale. Vjerovalo se da što je čipka komplikovanija to je i skuplja, pa je pored ukrasnog čipka bila i statusni simbol.

Bijela čipka

Razvoj industrije čipka prestaje biti privilegija bogatih, pa se već 1870. godine čipka počinje strojno izrađivati. Postala je dijelom odjevnih predmeta i svoj status kraljice materijala zadržala do danas. Naravno, ručno rađena čipka i danas se mnogo cijeni.

Čipka na cipelama

Čipka je prisutna u gotovo svim odjevnim kombinacijama, prilikama i odjevnim predmetima. Od detalja na torbicama, cipelama, haljinama, kaputima, šeširima pa do rublja, čipka je sa razlogom kraljica materijala.

Mnogi dizajneri idu korak dalje pa predlažu čipku od glave do pete. Skoro da nema respektabilnog dizajnera vjenčanica koji u svojim kreacijama ne koristi čipku.

Kod nje važi samo jedno pravilo “Ili je volite ili ne.” U kojoj boji i mjeri ćete je nositi, stvar je ličnog stila i ukusa.

Torbica od čipke

Posebno su popularne kombinacije lepršavih materijala i čipke. S druge strane, seksi rublje nikada ne izlazi iz mode. A ako želite da se osjećate tako, ispod svakodnevne odjeće obucite nešto od čipke. Razlika će se osjetiti.

Ako vam se čini da je previše čipke na odjevnim predmetima, a ipak kao materijal vam je zanimljiva, onda birajte čipkane detalje. Torbica, šalovi, marame, gumice ili trakice za kosu presvučene čipkom dat će vašem izgledu romantičan štih i nježan izgled.

Lagane dugačke haljine obrubljene na rubovima čipkom su must have zadnih goodina. Ako imate komad čipke i sami možete osvježiti stari komad odjeće. Čipku možete našiti na ramena ili kragnu od košulje.

Čipka

Slijedite li trendove svakako nek se u vašem ormaru nađe bar jedan čipkani detalj. Čak i ako to nije onaj koji se na prvu vidi.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR