Christian Louboutin: Kralj ženskih cipela

0
227

Vidite li bilo koje cipele, bilo kojeg dizajna, čiji je đon obojen jarkocrvenom bojom, budite sigurne da vlasnica ima stila i da nosi najbolje od najboljeg Louboutinke.

Crveni đon nastao je sasvim slučajno. Naime, jedne prilike dok je bojio cipele, lak se prelio preko čitavog đona. Christianu se to jako svidjelo, te je odlučio ostaviti crvenilo kao svoj zaštitni znak.

Christian Louboutin

Christian Louboutin je rođen u Parizu 1963. godine kao najmlađe dijete u porodici. Strast prema cipelama otkrio je sasvim slučajno prilikom posjete muzeju, kada je prvi put ugledao znak “visoke potpetice nisu dozvoljene.” Njegova inspiracija je bila i knjiga “Dizajni Rogera Viviera” koju je dobio od slavnog dizajnera cipela za Dior.

Christian Louboutin cipele

Christian se nije mnogo zanimao za školu, je je izbačen iz škole sa 16. godina, nakon čega počinje raditi u slavnom pariškom kabareu Folies Bergere.

Radio je razne poslove za plesače koji su mu i bili najveće nadahnuće. Ranih 80-ih dobio je posao kod Charlesa Jourdana frnacuskog modnog dizajnera.

Nekoliko godina radio je kao slobodni dizajner, da bi početkom 90-ih otvorio svoju prvu prodavnicu u Parizu. Ubrzo je pokupio simpatije ženskog svijeta, pa se među njegovim kuppcima našla i princeza Carolina od Monaca ali i Madonna. Uspjesi su se nizali jedan za drugim.

Christian Louboutin cipele

Godine 2003. Louboutin je ženskim cipelama dodao i preteču, kolekciju torbi, a 2011. godine odlučio se i za mušku liniju odjeće. Oba projekta doživjela su ogroman uspjeh. No, tu nije kraj.

Louboutin je 2013. godine debitirao u beauty sferu linijom lakova za nokte. Pored toga nastavlja se njegova saradnja sa velikim modnim kućama poput Yves Saint Laureant.

Louboutin cipele

Ipak njegov najveći uspjeh su njegove cipele. Njegove cipele žele svi, a nositi cipelu sa potipsom Christian Louboutin, ne znači samo imati lijepe cipele na nogama, nositi cipele ovog dizajnera znači pričati priču dok hodate, priču o glamuru i uspjehu.

Prema statistikama New Yorkera, ovaj dizajner proda preko 500 000 pari cipela godišnje, a cijena para kreće se od 400 do 6.000 dolara. Njegove prodavnice pored Pariza nalaze se u čitavom svijetu.

Christian Louboutin cipele

“Ljudi kažu da sam ja kralj neudobnih cipela. Ja ne želim da kreiram neudobne cipele, ali nije moj posao da kreiram nešto udobno. Pokušavam visoke potpetice napraviti što udobnijim, ali moj prioritet je dizajn, ljepota i seksipil. Nisam protiv udobnosti ali to nije moj fokus.” – izjavio je jedne prilike Christian.

Uprkos tome, Louboutin cipele su MUST HAVE bilo koje sezone. Christian dodaje: “Žene nose odjeću, ali cipele nose ženu.”

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR