Budimpešta, očaravajuća „Kraljica Dunava”

0
928

Budimpešta je najposjećeniji turistički grad Mađarske i jedan od najposjećenijih gradova Europe, poznato kulturno, umjetničko i sportsko središte, kao i jedna od najljepših prijestolnica Europe.

Predivna u svako doba godine, okićena za Božić, rasplesana za Novu Godinu ili rascvjetana u proljeće, mjesto je koje se obavezno treba posjetiti.

Budimpešta je jedno od onih mjesta koje će vas, bez obzira koliko ste je puta posjetili, uvijek iznova oduševiti nekim novootkrivenim detaljem, a bez obzira dolazite li u hladnu jesen ili vas put nanese ljeti, kad je mađarska prijestolnica nezaobilazna destinacija mnogih nećete ostati razočarani.

Budimpešta - „Kraljica Dunava”

Kada dan započinje u Budimpešti, grad izranja u jednom posebnom svjetlu. Pešta na jednoj strani Dunava isijava blagim tonovima i bojama, dok se Budim na drugoj strani pokazuje u jakim i svijetlim tonovima.

Dvije nasuprotne obale Dunava pokazuju velike međusobne razlike. Na jednoj strani, smješten na dvije uzvisine je Budim, dok je Pešta na drugoj strani Dunava, gdje je krajolik ravan i nizinski.

Budimpešta očarava svojim posebnim šarmom, kojem doprinose mnoge stare građevine, prelijepa okolica u kojoj je smješten i bogat kulturni život. Mnogi dijelovi budimpeštanske obale Dunava su uvršteni na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine.

Budimpešta

Prelijep pogled na oba dijela grada, Budim i Peštu pruža se sa brežuljka Géllert, sa čijih terasa sa visine od 140 m možete uživati u prekrasnoj panorami grada i okolice. Zbog slikovite pokrajine i očaravajuće arhitekture, Budimpeštu često nazivaju i  “Istočni Pariz.”

Budimpešta je grad kao stvoren za pješačenje. Uz brojne široke bulevare tu su i uske poprečne uličice koje podsećaju da je nekada bila dio Austrougarskog carstva. Najbolje je da obilazak grada krenete iz centra, a zatim da tumarate grandioznim bulevarima i uživate u bogatoj arhitekturi.

Budimpešta. Kraljica Dunava

Budimski dvorac

Budimski dvorac i utvrda je bez sumnje najpoznatija i najposjećenija turistička atrakcija Budimpešte. Brežuljak na kome se nalazi Budimski dvorac vidljiv je iz svakog kraja Budimpešte. Na istom brežuljku nalazi se Trg Trojstva, jedno od najvećih okupljališta turista.

Budimski dvorac. Budimpešta.

Budimska opera

Sagrađena je krajem 19. vijeka a smatra se da fantastična akustika unutar opere je jedno od najboljih iskustava na svijetu, te vrste. Jedna je od najprestižnijih muzičkih institucija u Europi.

Budimska opera. Budimpešta.

Sečenjijev lančani most

Lančani most ili Sečenjijev most je prvi most koji povezuje dva dijela grada Budim i Peštu. U vrijeme kada je sagrađen smatran je jednim od svjetskih čuda. Pogled sa mosta jeočaravajući, bez obzira na koju sranu da gledate. Mjesto je kojim svakako morate prošetati.

Sečenjijev lančani most. Budimpešta.

Zgrada Parlamenta

Parlament je jedan od simbola Budimpešte i jedan od najvećih parlamenata u Evropi, a treći po veličini zgrada parlamenta na svijetu. Turistima je dozvoljen obilazak Parlamenta kada Nacionalna skupština ne zasjeda.

Zgrada Parlamenta Budimpešta

Crkva Svetog Matijasa

Crkva je stara 700 godina, a u njoj je kurinisano nekoliko kraljeva, uključujući i kralja Karla IV. 1916. godine, posljednjeg habzburškog kralja. Crkva je dobila ime po mađarskom kralju Matiji, koji se na ovom jestu dva puta vjenčao. Danas je Crkva Svetog Matije jedno od najpoznatijih mjesta u Budimpešti.

Crkva svetog Matijasa. Budimpešta.

Trg heroja

Trg heroja je najveći i najimpresivniji trg u gradu. Na trgu se nalazi spomenik Milenijum, podignut 1896. godine kako bi se proslavilo 1000 godina života Mađara na ovim prostorima. Muzej lijepih umjetnosti nalazi se na sjeveru trga. Umjetnička dvorana i  izložbeni prostor savremenih umjetničkih djela nalaze se u južnom dijelu trga.

Trg heroja. Budimpešta.

Velika sinagoga

Velika sinagoga se nalazi u ulici Donahi i najveća je sinagoga u Evropi i druga najveća u svijetu. Sagrađena je u neopseudomaurskom stilu, između 1854. i 1859. godine. Tokom drugog svjetskog rata korištena je kao njemački štab i radio-cntar. Danas je glavni centar jevrejske zajednice.

Velika sinagoga. Budimpešta.

Andraševa avenija

Andraševa avenija je slikoviti bulevar u Budimpešti iz 1872. godine. Avenija povezuje Elizabetin trg s Gradskim parkom, a ispunjena je veličanstvenim neo-renesansnim vilama i kućama, te monumentalnim trgovima i alejama. Andraševa avenija s Trgom heroja, obala Dunava, Budimski dvorac i Milenijska podzemna željeznica (najstarija u Europi), UNESCO-va su svjetska baština u Budimpešti.

Andraši avenija. Budimpešta.

Cipele na obali Dunava

Da li ste imali priliku vidjeti ovaj prizor? U Pešti između Ruzveltovog i Košutovog trga, cipele na obali Dunava su memorijalni spomenik žrtvama holokausta. 60 pari gvozednih cipela poredani su red pored rijeke u znak sjećanja na ljude koji su tokom II svjetskog rata streljani tako da padnu u Dunav.

Cipele na obali Dunava. Budimpešta

No, ovdje nije kraj vaše posjete Budimpešti.

Tu su još Rimski Akvinkum, prva podzemna željeznica u Europi, koja se upravo nalazi u Budimpešti, Trg Vorošmarti koji se nalazi u srcu Budimpešte, Gradski park, Muzička akademija, Brazilika svetog Ištvana, Centralni tržni centar, Ribarev bedem te čuveno brdo Gelert koje je jedno od najboljih mjesta za panoramsko razgledanje Budimpešte.

Ako stignete, svakako posjetite i impozantnu bolnicu u stijeni, Hospital in the Rock, u kojoj se nekad nalazilo tajno sklonište u slučaju nuklearnog rata.

Dovoljno razloga da Budimpešta već ovog ljeta bude vaš izbor za putovanje iz snova.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR