Brza hrana negativno utiče na inteligenciju djece

0
491

Osim što nije pogodna za zdravlje tijela, brza hrana nije dobra ni za mozak, posebno za dječiji mozak.

Naučnici su ispitivali kako vrsta hrane koju djeca jedu skoro svaki dan utiče na njihove kognitivne sposobnosti i razvoj. U ispitivanju je učestvovalo 4.000 djece u dobi od tri do pet godina, a ispitivači su radili usporedbu između onih kojima je na jelovniku češće brza hrana i onih kojima se redovno kuha u domu.

Brza hrana

Rezultati su pokazali da djeca koja često jedu brzu hranu imaju niži koeficijent inteligencije od djece koja redovito jedu svježe pripremljene obroke kod kuće. Kako objašnjavaju naučnici, prehrana djece ima dugoročan utjecaj na razvoj koeficijenta inteligencije.

Zapaženo je da su roditelji boljeg materijalnog statusa djecu hranili obrocima pripravljenima od svježih namirnica što, kako se pokazalo, pozitivno djeluje na razvoj koeficijenta inteligencije. Siromašniji roditelji djeci su češće davali obroke od brze hrane, a pokazalo se da to slabi razvoj inteligencije.

‘Zdravorazumski već odavno znamo da vrsta hrane koju jedemo utieče i na naš mozak. Ovo je prvo istraživanje koje to potkrepljuje na jedan konkretniji način. Dakako, bit će potrebno provesti i dodatna istraživanja kako bi se naše spoznaje produbile’, ističe dr. Sophie von Stumm, psihologinja s Goldsmithsa.

Otkrića ovoga istraživanja, kaže Sophie von Stumm, zapravo su poziv roditeljima da pripaze na prehranu svoje djece, jer će im u najranijoj dobi u velikoj mjeri odrediti odrasli život.

NEMA KOMENTARA

OSTAVITI ODGOVOR